Rusland fejrer sejr over nazister med magtdemonstration

Rusland fremviste mandag en moderniseret krigsmaskine i en stor militærparade på Den Røde Plads i Moskva, hvor der blandt andet blev udstillet et nyt avanceret missilforsvarssystem, som er blevet anvendt til at beskytte landets fly i Syrien.

Præsident Vladimir Putin stod sammen med en række sovjetiske krigsveteraner i strålende solskin på en tribune og overværede paraden, som fandt sted på årsdagen for Sovjetunionens sejr over nazisterne under Anden Verdenskrig.

De russiske myndigheder bruger med støtte fra de statslige medier årsdagen til at styre patriotiske følelser og understrege militærets betydning. Det er samtidig en lejlighed til at fremhæve et militært moderniseringsprogram til milliarder af euro, som har ændret landets militær med nye våben og nyt materiel.

Lange kolonner af kampvogne kørte efter marcherende soldater, hvorefter avancerede forsvarsmissiler blev kørt forbi podierne, som senere igen blev overfløjet af et stort antal fly, der dykkede helt ned over Den Røde Plads.

Putin talte om den store betydning af sejren over nazisterne i 1945, men han nævnte også den moderne krig mod global terrorisme og om betydningen af et samarbejde på tværs af nationerne.

I Ukraine gennemførte russiske separatister deres egen parade i trods mod regeringen i Kijev.

Årsdagen blev også markeret af snesevis af nationalistiske, russiske bikere fra klubben "Natulvene", som er loyale over for styret i Kreml. De kørte ind i Tyskland søndag. De omkring 80 motorcyklister, som var eskorteret af fem biler, krydsede ind i Tyskland fra Tjekkiet for at markere årsdagen i Berlin.

Deres "sejrsrejse" på 6000 kilometer blev indledt i Moskva i april og er gået gennem Hviderusland, Polen og Tjekkiet. Syv af bikerne blev i sidste uge forbudt indrejse i Polen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip