Rusland før møde med Iran og Syrien: Ingen skjult sagsorden

Rusland afviser torsdag, at man har en "skjult dagsorden" i Syrien-spørgsmålet, når man torsdag og fredag er vært for drøftelser med den iranske og syriske udenrigsminister.

Sådan lyder meldingen fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, efter at den iranske modpart, Mohammad Javad Zarif, sent onsdag aften ankom til den russiske hovedstad, Moskva, om bord på det samme fly som sin syriske kollega, Walid Muallem.

- Det betyder ikke, at vi har et trepartsudkast til en aftale, siger Sergej Lavrov.

- Vi har intet at skjule. Vi har ingen skjult dagsorden, siger han.

Irans ambassadør i Moskva, Mehdi Sanaie, siger til nyhedsbureauet Interfax, at de tre ministre vil mødes til drøftelser senere torsdag.

Angiveligt skal den iranske udenrigsminister også mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin, i løbet af torsdag for at drøfte det iranske atomprogram, som den såkaldte atomgruppe P5+1 indgik en midlertidig aftale med Iran om i sidste uge.

Putin og Zarif skal desuden drøfte muligheden for, at Iran kan anskaffe sig missiler af russerne, som kan forsvare landet mod angreb udefra. Her tænkes især på Israel.

Repræsentanter for den syriske præsident, Bashar al-Assads, regime og repræsentanter for oppositionen ventes at mødes den 22. januar ved en fredskonference, der har fået navnet Genève II.

Fredsmødet skal finde en løsning på den syriske borgerkrig, der til marts har hærget landet i tre år.

Fredsmødet finder sted i Montreux, som ligger på den schweiziske side af Genève-søen.

I Syrien er over 100.000 mennesker dræbt, 6,5 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem i Syrien, og knap 2,5 millioner mennesker er flygtet til udlandet.

FN skønner, at der er brug for 35 milliarder kroner til ofrene i sin største appel om nødhjælp nogensinde. Onsdag meldte Danmark ud på en donorkonference, at man vil give 200 millioner kroner til nødlidende syrere og flygtninge.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip