Rusland fordømmer Nordkoreas raketaffyring

Skrevet af admin

07/02/2016

Dagens topnyheder

Nordkorea sætter den regionale sikkerhed på spil, først og fremmest sin egen, når landet bliver ved med at affyre raketter og sprænge bomber for at fremvise sin militære styrke, siger Rusland.

Rusland fordømmer derfor affyringen af den langtrækkende raket, der fandt sted natten til søndag dansk tid.

- Vi anbefaler på det kraftigste det nordkoreanske styre at overveje, hvorvidt det er i landets interesse at placere sig selv i opposition til resten af det internationale samfund, siger det russiske udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

- Det er selvfølgeligt, at handlinger som disse fører til en forværring af den sikkerhedsmæssige tilstand i forskellige lande i regionen, først og fremmest i Nordkorea selv, hedder det.

Det ekstremt isolerede Nordkorea har ikke mange allierede i det internationale samfund, hvor Rusland er en af de få.

Kina er en anden nær allieret af Nordkorea, men relationerne mellem de to lande er blevet dårligere i de seneste år - blandt andet på grund af, at nordkoreanerne insisterer på at udvikle deres atomprogram trods international fordømmelse.

Nordkoreas stats-tv meddeler, at raketten blev sendt ud i rummet efter ordre fra landets leder, Kim Jong-un. Ifølge Reuters omtaler styret opsendelsen som "en ubetinget succes".

Styret i Nordkorea har tidligere varslet FN om, at landet ville opskyde en raket i februar, angiveligt for at sende satellitten Kwangmyongsong-4 i kredsløb om Jorden.

Men flere lande frygter, at raketten er et skalkeskjul for Nordkoreas forsøg på at udvikle teknologi til at kunne affyre ballistiske missiler.

Sydkorea har som konsekvens af raketopskydningen anmodet om et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd senere søndag.

I begyndelsen af januar foretog Nordkorea en prøvesprængning af en mindre hydrogenbombe.

/ritzau/AFP