Rusland forlanger en undskyldning efter oprør i Polen

Ruslands udenrigsministerium i Moskva forlanger en officiel undskyldning fra den polske regering efter optøjer i Warszawa, der gik ud over den russiske ambassade i den polske hovedstad.

Udenrigsministeriet beklager sig over, at et væltet vagthus, to afbrændte biler og skader på den russiske ambassades ejendom mandag aften var skyld i, at arbejdet i bygningen måtte indstilles i adskillige timer.

Tirsdag måtte den polske ambassadør i Rusland, Wojciech Zajaczkowski, derfor stå skoleret i det russiske udenrigsministerium, der kritiserer politiet for at være passive og for at gribe ind over for optøjerne alt for sent

- Vi har forklaret Zajaczkowski, at vi forlanger en officiel undskyldning fra de polske myndigheder, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet, der appellerer til, at demonstranterne straffes i en grad, så "en sådan provokation ikke sker igen i fremtiden."

Optøjerne brød ud på Polens uafhængighedsdag, der blev markeret af omkring 50.000 mennesker. Undervejs kom sortklædte og maskerede ultranationale demonstranter fra højrefløjen i slagsmål med gruppe fra venstrefløjen.

Der blev under gadekampene blandt andet sat ild til en regnbuefarvet, blomsterdekoreret skulptur, der er blevet et symbol på tolerance over for forskellighed.

Da demonstranterne nåede til den russiske ambassade, som de anser for at være et symbol på den russiske undertrykkelse af Polen under Sovjetregimet, begyndte de at kaste fyrværkeri mod bygningen. Andet kasteskyts blev smidt efter politiet.

Rusland og Polen har traditionelt et spændingsfyldt forhold, der blandt andet er forankret i Ruslands bekymringer over Polens vestlige integration gennem landets optagelse i Nato i 1997 og i EU i 2004.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip