Rusland gør krav på samme arktiske havbund som Danmark

Rusland gør nu krav på et område af Nordpolen, som til dels lapper over det område, som Danmark gjorde krav på i december 2014, skriver nyhedstjenesten Barents Observer.

De russiske myndigheder hævder, at den russiske kontinentalsokkel strækker sig forbi Nordpolen.

Barents Observer skriver, at russerne efter meget omfattende undersøgelser gennem en årrække mener, at de har krav på øvrige områder i Arktis.

Kravet omfatter Mendelejevryggen og Lomonosovryggen, enorme områder under Nord-ishavet.

For et halvt år siden gjorde Danmark krav på 895.000 kvadratkilometer havbund i Arktis - et område, som går helt op til Nordpolen. Dele af det samme område har også Rusland og Canada gjort krav på.

Også Norge gør krav på store områder i Arktis, der indeholder enorme mængder af mineraler, olie og naturgas.

Det er nu op til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) at afgøre, om et område teknisk set er sammenhængende med landets kontinentalsokkel.

Kommissionen tager altså ikke stilling til, om landet har krav på det pågældende område.

Kravet fra Rusland blev sendt 3. august.

CLCS bekræfter, at der vil blive taget hensyn til det delvist reviderede krav fra Rusland, og det bliver sat på den foreløbige dagsorden for det næste ordinære møde, oplyser kommissionen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tidligere givet Ruslands militær ordre til at fokusere mere på Arktis og færdiggøre planer om at styrke militære baser i den ressourcerige region, hvor stormagterne har optrappet et kompliceret magtspil.

Den undersøiske bjergkæde Lomonosovryggen går helt over til den russiske 200-sømiles grænse.

Søtransportruten gennem Arktis har fundamental strategisk betydning for Rusland, som skal have sine store ressourcer i Arktis transporteret ud til verdensmarkedet i de næste mange år.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip