Rusland gør krav på samme arktiske havbund som Danmark

Rusland gør nu krav på et område af Nordpolen, som til dels lapper over det område, som Danmark gjorde krav på i december 2014, skriver nyhedstjenesten Barents Observer.

De russiske myndigheder hævder, at den russiske kontinentalsokkel strækker sig forbi Nordpolen.

Barents Observer skriver, at russerne efter meget omfattende undersøgelser gennem en årrække mener, at de har krav på øvrige områder i Arktis.

Kravet omfatter Mendelejevryggen og Lomonosovryggen, enorme områder under Nord-ishavet.

For et halvt år siden gjorde Danmark krav på 895.000 kvadratkilometer havbund i Arktis - et område, som går helt op til Nordpolen. Allerede på det tidspunkt var det kendt, at både Rusland og Canada også mente at have ret til området.

Men det er der i sig selv ikke noget mærkeligt i, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Det sker ikke sjældent, at flere lande afgiver overlappende krav. Det er der ikke noget unaturligt i. Kravene behandles på møder i FN's sokkelkommission og efterfølges så af forhandlinger mellem de respektive lande.

- Jeg fastholder selvsagt på Danmarks vegne fuldt ud vores krav. Vi er altså stadig i gang med de indledende skridt i en proces, der formentlig vil strække sig over en årrække, siger Kristian Jensen.

Også Norge gør krav på store områder i Arktis, der indeholder enorme mængder af mineraler, olie og naturgas.

Det er nu op til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) at afgøre, om et område teknisk set er sammenhængende med landets kontinentalsokkel.

Kommissionen tager altså ikke stilling til, om landet har krav på det pågældende område.

Kravet fra Rusland blev sendt 3. august.

CLCS bekræfter, at der vil blive taget hensyn til det delvist reviderede krav fra Rusland, og det bliver sat på den foreløbige dagsorden for det næste ordinære møde, oplyser kommissionen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tidligere givet Ruslands militær ordre til at fokusere mere på Arktis og færdiggøre planer om at styrke militære baser i den ressourcerige region, hvor stormagterne har optrappet et kompliceret magtspil.

Den undersøiske bjergkæde Lomonosovryggen går helt over til den russiske 200-sømiles grænse.

Søtransportruten gennem Arktis har fundamental strategisk betydning for Rusland, som skal have sine store ressourcer i Arktis transporteret ud til verdensmarkedet i de næste mange år.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip