Rusland lukker projekter i Montenegro efter Natoinvitation

Skrevet af admin

02/12/2015

Mest læste i dag

En talsmand for Kreml, Dmitrij Peskov, siger, at en fortsat østudvidelse af Nato kan føre til gengældelsesforanstaltninger fra Rusland.

Rusland bebuder samtidig en afslutning på fælles projekter med Montenegro, hvis det tidligere kommunistiske land går ind i Nato, siger en russisk senator til nyhedsbureauet RIA.

Viktor Oserov, som er leder af Det Russiske Føderationsråds forsvarskomité, siger, at de projekter, som vil kunne blive afsluttet, er på det militære område.

Det russiske udenrigsministerium har sagt, at Nato's optagelsesforhandlinger med Montenegro, som har fået tilført mange penge fra private russere, russiske investorer og turisme fra Rusland, er en "kraftig konfrontatorisk melding".

- Det er ikke blot i strid med hensigterne om at opretholde fred og stabilitet på Balkan og Europa som helhed. Det har også potentialet til at forværre det allerede vanskelige forhold mellem Rusland og Nato, hedder det i en udtalelse, som udenrigsministeriets talskvinde, Maria Sakjarova, udsendte i sidste uge.

Moskva er imod enhver udvidelse af Nato ind i det tidligere kommunistiske Øst-og Centraleuropa, hvor landene tidligere var mere eller mindre underlagt Sovjetunionen.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har sagt, at enhver udvidelse af Nato "er en fejltagelse, eller endda en provokation." I russiske medier har Lavrov kaldt Nato's såkaldte "åbendørs politik" for "uansvarlig."

Nato's udenrigsministre afbrød formelle kontakter til Rusland i april sidste år, efter at Moskva annekterede Ukraines Krimhalvø og udløste konflikten i det østlige Ukraine, hvor over 8000 mennesker er blevet dræbt.

Natos udenrigsministre venter, at optagelsesforhandlingerne, der bliver indledt trods de russiske protester, vil vare et års tid.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, kalder invitationen til Montenegro for "begyndelsen på en smuk alliance".

- Natos åbendørs politik har hjulpet med at sprede sikkerhed, stabilitet og de demokratiske værdier, som alliancen står for, siger Jens Stoltenberg.

/ritzau/Reuters