Rusland mindes ofre for Leningrad-belejring

Rusland markerede mandag 70-års-dagen for ophævelsen af belejringen af Leningrad (Sankt Petersborg) under Anden Verdenskrig, hvor over en million mennesker sultede ihjel.

Omgivet af snesevis af overlevende fra belejringen besøgte præsident Vladimir Putin den berømte mindekirkegård Piskarjovskoe, som er det vigtigste monument over ofrene.

Putin, der selv kommer fra Sankt Petersborg, har sagt, at hans ældre bror døde under nazisternes belejring af byen.

Præsidenten nedlagde blomster på bredden af Neva-floden, hvor der er rejst et monument for et af de vigtigste slag under belejringen, som stod på i 872 dage - fra september 1941 til januar 1943.

Den 61-årige Putin skulle sent mandag mødes med veteraner og overlevende fra belejring og overvære et teaterstykke om krigen.

Historikere siger, at blokaden af den russiske storby kostede over en million menneskeliv. De fleste af dem døde af sult, og deres lig lå i gaderne i dagevis, da de endnu levende var for svækkede til at begrave dem.

Belejringen er et af de mørkeste kapitler i Ruslands historie og står skarpt indprentet i den nationale bevidsthed.

Under forberedelserne til årsdagen har de lokale myndigheder skabt en udstilling om belejringen og tiden med rekonstruerede scener af huse omgivet af sandsække, teaterbilletter, busser og troljebusser.

- Jeg kan næsten ikke holde tårerne tilbage, når jeg ser billeder fra dengang, siger den 60-årige Natalia Zvereva, som så udstillingen mandag sammen med sine børnebørn.

- Det var en så skrækkelig tid, siger hun.

Den 45-årige Sergei Stepanenko siger, at hans bedstemor overlevede blokaden,

- Hun kunne ikke tale om det. Det var for skrækkeligt, siger han.

Belejringen blev gennemført af tropper fra den tyske WehrmachtsHeeresgruppe Nord med støtte fra den finske hær som led i Operation Barbarossa, der blev indledt den 22. juni 1941.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip