Rusland og Estland udveksler spionfanger på flodbro

Rusland har lørdag løsladt estisk politibetjent, som i september sidste år blev anholdt og bortført af bevæbnede mænd - angiveligt på estisk territorium.

Og trods kraftige protester fra EU og Nato-landene blev betjenten Eston Kohver idømt 15 års fængsel ved retten i Pskov for spionage, våbenbesiddelse og for ulovligt at have krydset grænsen.

Men lørdag blev Kohver igen en fri mand, efter at Rusland og Estland gennemførte en fangeudveksling på en bro over floden Piusa, som adskiller de to lande.

Til gengæld for udleveringen af Kohver har Estland løsladt en russisk spion ved navn Aleksej Dressen, som var idømt 16 års fængsel i Estland. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Estland foregik anholdelsen af Eston Kohver på estisk territorium. EU har siden september krævet betjenten løsladt.

Ifølge Kohvers advokat, Mark Feigin, var udvekslingen organiseret på politisk niveau og timet, så det kunne booste den russiske præsident, Vladimir Putins, image forud for hans tale i FN i New York mandag.

- Det sker alt sammen på grund af Putins besøg i FN. Der er ingen andre grunde, skriver Feigin på Twitter.

Efter dommen over Kohver i august sagde EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, at det er EU's klare opfattelse, at Kohver blev anholdt af russiske agenter på estisk område i strid med folkeretten.

- Kohver er blevet frataget retten til retfærdig retssag. Der var ingen offentlig bevisførelse i sagen, den estiske konsul fik ikke tilladelse til at være til stede ved bevisgennemgangen, og Kohver blev frarøvet en passende legal bistand, sagde hun.

I forbindelse med anholdelsen af den estiske betjent i september sidste år udtrykte også daværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) undren over den usædvanlige sag.

- Det er en raslen med sablen på en mærkelig måde, der giver mindelser om en ikke så fjern fortid, som ingen af os ønsker tilbage, sagde han i forbindelse med et nordisk-baltisk ministermøde i Estland.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip