Rusland og EU forsøger at glatte ud

De øverste politiske ledere fra EU og Rusland er tirsdag i Bruxelles enedes om at sætte en gruppe eksperter til at få bedre styr på uenigheder om misforståelser af de to parters planer med Ukraine og andre af deres fælles naboer.

På et næsten 50 minutter langt pressemøde efter et bare to en halv time langt topmøde forsøger både Ruslands præsident, Vladimir Putin, EU-præsident Herman Van Rompuy og EU-kommissionsformand Josë Manuel Barroso at glatte ud efter åbenlyse uoverensstemmelser.

Det mest konkrete udkomme af topmødet synes at være beslutningen om at nedsætte en ekspertgruppe, der skal se på de vidt forskellige opfattelser af betydningen af EU's tilbud om en frihandelsaftale med Ukraine og Ruslands ønske om at få landet med i en toldunion.

- Vi ser ikke altid tingene på samme måde som europæerne, siger Putin og gentager sin bekymring for, at en aftale mellem EU og Ukraine kan skade Ruslands økonomi og blandt andet åbne en bagdør for billige EU-produkter på det russiske marked.

Kommissionsformand Barroso forsikrer omvendt om, at EU's østlige partnerskab også er til gavn for Rusland.

- Partnerskaber er ikke vendt mod nogen. Det er for noget. Det handler om at gøre vores nabolag mere velhavende. Det kan kun gavne vores partnere, og det vil bestemt ikke skade Rusland, siger Barroso.

Kommissionsformandens cheftalskvinde, Pia Ahrenkilde-Hansen, forsikrede tidligere tirsdag om, at EU's tilbud om en associerings- og frihandelsaftale med Ukraine står ved magt.

Men hun gjorde det også klart, at det lige nu har højest prioritetet at skabe ro og stabilitet.

- Den overordnede intention har ikke ændret sig. Vi sigter stadig mod en situation, der vil tillade, at EU og Ukraine kan nærme sig hinanden via en associeringsaftale. Men hver ting til sin tid.

- Der sker ting i øjeblikket i Ukraine, konstaterede Ahrenkilde med henvisning til premierminister Mykola Asarovs afsked og parlamentets omstødelse af en række love, der begrænsede retten til at demonstrere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip