Rusland og Frankrig presser på for FN-resolution mod IS

Efter angrebene i Paris presser flere lande nu på, for at FN's Sikkerhedsråd vedtager en resolution, der sikrer en international, koordineret aktion mod jihadistbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Rusland har onsdag afleveret et nyt udkast til en FN-resolution mod IS.

Dele af forslaget kan ifølge Frankrig blive inkluderet i et fransk forslag til en resolution.

Sikkerhedsrådet består af 15 lande, og skulle de alle blive enige om en resolution til bekæmpelsen af Islamisk Stat, vil det være et stort og samlet skridt frem efter måneder med uenighed mellem Vesten og Rusland i forhold til det syriske spørgsmål.

Rusland præsenterede allerede i september et forslag til en resolution i Sikkerhedsrådet, men det blev afvist af flere af de andre permanente medlemmer.

USA, Storbritannien og Frankrig var imod, at resolutionen lagde op til, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, skulle blive på magten. Det syriske regime og Rusland har i årevis været nære allierede.

Det nye udkast fra Rusland til en resolution indeholder stadig den bestemmelse, men landets FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, nedtoner uoverensstemmelserne.

- Vi opfordrer til et tættere samarbejde, end vi har nu mellem de parter, der kæmper i Syrien og Irak, siger Tjurkin efter et lukket møde i Sikkerhedsrådet onsdag.

- En ting blev sagt klart og tydeligt i vores diskussioner, og det er, at der bør være enighed i rådet. Jeg ser det ikke som store uoverensstemmelser, tilføjer han.

Frankrigs præsident, François Hollande, har opfordret FN's Sikkerhedsråd til hurtigt at vedtage en resolutionen, der skal sikre en stærkere bekæmpelse af IS.

Hollande mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, 26. november i Moskva. Det sker to dage, efter at han har mødt USA's præsident, Barack Obama, i Washington.

Frankrig er selv på vej med et udkast til en FN-resolution med "en tekst, der vil være kort, stærk og fokuseret på kampen imod vores fælles fjende, Daesh", som Frankrig kalder Islamisk Stat-bevægelsen.

Frankrig vil nu nærstudere det nye russiske udkast til en resolution for at se, hvilke dele der kan bruges i Frankrigs eget forslag.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip