Rusland og USA skal diskutere kemisk krigsførelse i Syrien

Mødet bliver det første mellem USA og Rusland efter rapporter fra syriske oprørere om, at op mod 1.300 mennesker har mistet livet i en forstad til Damaskus som følge af, hvad der angiveligt er et angreb med en giftgas.

USA, der støtter moderate oprørsgrupper i Syrien, og Rusland, der er allieret med Syriens præsident Bashar al-Assad og forsyner styret med våben, har i nogen tid diskuteret afholdelsen af en fredskonference mellem de stridende parter i Syrien. En embedsperson fra det amerikanske udenrigsministerium oplyser til Reuters, at brug af kemiske våben også vil være på den amerikansk-russiske dagsorden på onsdag.

Mens syriske oprørere beskylder styret for at stå bag angrebet onsdag, har Rusland meldt ud, at angrebet sandsynligvis var en provokation fra oprørerne, der ifølge Rusland ville sætte Bashar al-Assad i et dårligt lys, mens FN har repræsentanter i landet for at efterforske tidligere beskyldninger om brug af kemiske våben.

USA er derimod et af de 36 lande, der har opfordret FN til at undersøge de nyeste anklager, mens de er i landet, og USAs præsident Barack Obama har desuden sat det amerikanske efterretningsvæsen til at undersøge angrebet.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sagde tidligt fredag morgen dansk tid ifølge AFP, at brug af kemiske våben vil udgøre en »forbrydelse mod menneskeheden«, der vil medføre »alvorlige konsekvenser« for enhver, der måtte bryde med den internationale lovgivning på området:

»Enhver brug af kemiske våben, hvor som helst, af hvem som helst, under nogen som helst omstændigheder, vil bryde med international lovgivning«.

BNB

Dagens Gossip