Rusland sår tvivl om Ukraines lederskab

Den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, har "seriøs tvivl" om legitimiteten af Ukraines nye ledelse, lyder det mandag.

- Strengt taget er der ingen, som man kan tale med nu. Legitimiteten for en hel række statslige organer er bragt i tvivl, siger Medvedev ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Premierministeren siger, at det vil blive svært at samarbejde med en regering bestående af folk, som "strejfer rundt i Kijev med masker og maskingeværer".

- Nogle af vore partnere i Vesten tænker anderledes. Det er udtryk for afvigende opfattelser, når folk kalder legitimt, hvad der i virkeligheden er resultatet af et væbnet mytteri, siger Medvedev.

Ukraine har i kraft af stor gæld og gasaftaler været økonomisk afhængig af Rusland.

EU-Kommissionen har mandag meddelt, at den anerkender Oleksander Turtjinov som Ukraines midlertidige leder.

Samtidig overvejer EU at organisere en donorkonference for at finde penge til at støtte den tidligere sovjetrepublik.

Ifølge egne tidligere oplysninger har landet brug for 190 milliarder kroner for at klare sig igennem 2014 og 2015.

EU-Kommissionens talsmand, Olivier Bailly, siger på kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles, at anerkendelsen af Oleksander Turtjinov baserer sig på, at han i weekenden blev indsat som præsident med "et meget stort flertal" i parlamentet.

- Vi respekterer den demokratiske og legitime beslutning, der er truffet af det ukrainske parlament, siger Olivier Bailly.

Den tidligere parlamentsformand Turtjinov blev søndag indsat som Ukraines midlertidige præsident, efter at parlamentet dagen forinden havde stemt for at afsætte Viktor Janukovitj, der har regeret landet siden 2010.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip