Rusland sender en sværm af raketter mod ISS-rumstation

Ruslands føderale rumagentur, Roskosmos, har godkendt en plan for opsendelser af nye raketter til den internationale rumstation, ISS. Det begynder med opsendelsen af en bemandet Sojus-raket i begyndelsen af september.

Roskosmos offentliggjorde i en pressemeddelelse tirsdag sin plan for de nærmest forestående opsendelser fra den russiske Baikonur Kosmodrom i Kasakhstan.

- Opsendelse af Sojus løfteraketter i forbindelse med ISS-programmet er planlagt som følger: et bemandet Sojus TMA-18M transportrumskib - 2. september 2015; et Progress M-29M fragtskib - 1. oktober 2015, hedder det i meddelelsen.

Ud over det er der også planer om at benytte en russisk Sojus-ST-løfteraket til opsendelse af de europæiske Gallileo-satellitter FM05 (Alba) og FM06 (Oriana) 11. september fra Kurou rumhavnen i Fransk Guyana.

Oprindelig var opsendelsen af Sojus TMA-18M-raketten planlagt til 1. september, og planen for opsendelsen af Progress var fastsat til 21. september, men det er ændret nu.

Roskosmos forklarer, at det var nødvendigt at gennemgå tidspunkterne for alle opsendelser, efter at et Progress M-27M-rumfragtskib havarerede i april. Rumskibet kom aldrig ind i et forudbestemt kredsløb og brændte op på vej ind i atmosfæren i maj.

Den seneste russiske Progress-raket M-28M blev opsendt til ISS 3. juli. Den blev 23. juli efterfulgt af den bemandede Sojus TMA-17M, som havde en international besætning på tre mand med op til ISS.

/ritzau/TASS

Dagens Gossip