Rusland sender lastbiler til Syrien: Skal hente våben ud

Rusland sender 75 lastbiler for at transportere kemiske våben ud af Syrien, efter at russerne har tilsluttet sig en international aftale, der forpligter landet til at bistå fjernelsen af våbnene.

Den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu, siger, at lastbilerne allerede er leveret.

- I overensstemmelse med din instruktion fra 11. december tog Forsvarsministeriet foranstaltninger til at aflevere udstyret til Syrien med henblik på at fjerne kemiske våben og bortskaffe dem, siger han ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass til præsident Vladimir Putin.

Leveringen fandt sted i slutningen af sidste uge sammen med andet udstyr, rapporterer det statsejede russiske nyhedsbureau RIA.

Rusland, der er Syriens nærmeste allierede, har sendt 25 pansrede lastbiler og 50 andre lastbiler til at transportere våbnene, der ifølge en international aftale skal destrueres.

Syv danske specialister i kemiske kampstoffer fra Ingeniørregimentet i Skive skal være med til at fjerne og destruere de kemiske våben.

Deres opgave bliver at overvåge, at der ikke sker udslip.

Det er planen, at alle kemiske våben skal have forladt Syrien senest 5. februar, og alt skal destrueres inden midten af 2014.

Aftalen er indgået i FN-regi efter et kemisk angreb mod en oprørskontrolleret forstad i Damaskus i august, der kostede hundredvis af mennesker livet. Det fik USA til at true det syriske regime med et militært angreb.

Men kort efter erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig villig til at tilslutte sig det internationale forbud mod kemiske våben.

USA og Rusland fulgte op med en plan om at destruere alle kemiske våben i Syrien, og den blev senere bekræftet i en FN-resolution.

USA har tilbudt at tilintetgøre kemikalier i Syrien, der kan anvendes til kemiske våben.

Det er den nobelprisbelønnede Organisation til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der har ansvaret for, at mange ton farlige giftstoffer som sarin og sennepsgas kommer væk fra det krigshærgede land.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip