Rusland ser intet problem i brug af gas som epo-booster

Flere medier har på det seneste fortalt, hvordan russiske atleter siden OL i 2004 angiveligt har inhaleret ædelgassen xenon i et forsøg på at levere bedre resultater.

Og selv om russerne ikke direkte indrømmer, at det er foregået, forsvarer chefen for det føderale russiske biomedicinske akademi nu metoden.

- Xenon er ikke en ulovlig gas. Vi har et princip om ikke at bruge det, som det internationale antidopingagentur har forbudt.

- Det er muligt, at vores sportsfolk har inhaleret xenon, men det er der ikke noget forkert i. Vi benytter os af det, der er lovligt, ikke er ødelæggende og ikke har bivirkninger, siger Vladimir Uiba til russiske nyhedsbureauer ifølge AFP.

Når man suger en blanding af xenon og ilt ned i lungerne, stimuleres produktionen af det naturlige kropshormon epo, som igen medvirker til, at kroppen laver flere røde blodceller og dermed øger sin iltoptagningskapacitet.

I modsætning til direkte indsprøjtning af epo i kroppen er metoden ikke nævnt på det internationale antidopingagentur Wadas forbudte liste.

The Economist offentliggjorde tidligere på måneden et dokument, som angiveligt stammer fra 2010, hvor retningslinjer for korrekt brug af xenon skitseres.

/ritzau/

Dagens Gossip