Rusland skaber splid med krav om syrere på FN-sortliste

Rusland kræver to syriske oprørsgrupper tilføjet FN's sorte liste over sanktionerede grupper, siger den russiske FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin.

Det drejer sig om Ahrar al-Sham og Jaish al-Islam, som begge hører hjemme på den konservative, islamistiske fløj i krigen.

Men forslaget kan ifølge diplomater skabe problemer i FN-fredsprocessen, da den ene gruppe, Jaish al-Islam (Islams hær), fortsat er del af den opposition, som forhandler fred i Genève.

- Årsagen til dette ønske er informationer, om at disse grupper, som fører krig i Syrien, er tæt knyttet til terrororganisationer - først og fremmest Islamisk Stat og al-Qaeda, siger Vitalij Tjurkin.

De to grupper tilføjes listen 11. maj, hvis ingen af de 15 lande i FN' Sikkerhedsråd har indvendinger. Det oplyser diplomater ifølge Reuters.

- Det er et forsøg på at splitte oppositionen, siger en anonym diplomat i FN-systemet til det internationale nyhedsbureau.

Jaish al-Islam er en af de store oprørsgrupper i Syrien. Den er med i High Negotiations Committee, oppositionen som Saudi-Arabien har samlet til at føre ordet i FN-fredsprocessen.

Ahrar al-Sham deltog også, da dele af den syriske opposition var samlet i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. Men gruppen deltog ikke i de seneste fredsforhandlingerne i Genève tidligere på måneden.

Den salafistiske gruppe Ahrar al-Sham har kæmpet side om side med den al-Qaeda-knyttede Nusrafronten, som er fjende af både det syriske styre, Vesten og Rusland.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip