Rusland: Syrien med på konference

»Damaskus har givet udtryk for, at man i princippet er parat til at deltage i konferencen for at give den syriske befolkning mulighed for selv at finde en politisk løsning,« siger talsmanden for udenrigsministeriet, Alexander Lukashevich, ifølge Reuters.

Den syriske viceudenrigsminister, Faisal Mekdad, har netop været i Moskva for endnu engang at fremføre den syriske holdning over for dets vigtigste allierede.

For et par dage siden forlød det, at syrerne allerede havde udpeget en femmands delegation, med premierminister Wavel al-Halqi i spidsen.

Efter planen skal konferencen afvikles i Geneve i juni, men datoen er endnu ikke fastlagt.

Den syriske opposition har endnu ikke besluttet, om den bliver repræsenteret på konferencen. Repræsentanter for de forskellige grupper i oppositionens nationale koalition indledte torsdag tre dages møde i Istanbul, hvor grupperne skal finde en fælles strategi og om oppositionen møder op på fredskonferencen.

Her fremlagde den afgående leder af oppositionen, Moaz al-Khatib, en detaljeret plan for en ændring af magtforholdet i Syrien, hvor et af hovedelementerne er, at præsident Bashar al-Assad forlods skal træde tilbage, et krav som hverken han selv eller Rusland vil imødekomme.

Ifølge Moaz al-Khatib tilbydes præsident Bashar al-Assad som et led i hans tilbagetræden, at han og hans familie kan få asyl, og desuden får Assad 20 dage til at overveje tilbuddet og overgive magten til sin premierminister eller vicepræsident.

Bashar al-Assad har flere gange afvist at træde tilbage og har i øvrigt i sinde at afvikle og kandidere til et præsidentvalg i juni, rapporterer BBC.

Dagens Gossip