Rusland: Udenlandske styrker i Ukraine er muligt

Skrevet af admin

26/12/2014

Dagens topnyheder

Der er muligt at udstationere udenlandske styrker i Ukraine, siger Ruslands permanente Nato-repræsentant Aleksandr Grusjko fredag.

- Med hensyn til Ukraines indtræden i Nato, er det umuligt at sige, hvor lang tid den proces vil tage. Vi ved, at Nato har visse kriterier, der skal overholdes - heriblandt fraværet af interne konflikter og eventuelle territoriale krav med naboer, siger Grusjko.

- Men vi ved også, at hvis Nato træffer en politisk beslutning, så kan proceduren fremskyndes. Jeg vil ikke sige, at den langvarige proces med at blive medlem af Nato vil hjælpe med at afdramatisere problemet, tilføjer han.

Grusjko mener, at beslutningen om at give afkald på ikke-blok status er et væsentligt geopolitisk gennembrud. Han siger, at det er den faktor, der vil have vigtig indflydelse på den europæiske sikkerhed på lang og mellemlang sigt.

- Uafhængigt af, hvilke procedurer Ukraine har brug for at gennemføre, er det et slag mod den europæiske sikkerhed, og det opfylder ikke nødvendigvis Ukraines egne interesser, siger Grusjko.

Han mener samtidig, at der er mulighed for at udstationere udenlandske styrker.

- Vi ved, at der har været holdt adskillige øvelser med Ukraine, hvor udenlandske våben og soldater har deltaget, efter at vi blev vidner til de tragiske begivenheder i Ukraine, siger han.

- Det er derfor, at vi af hensyn til risici ikke bør begrænse en sådan mulighed og give plads til det i vores planer. Jeg mener dog, at løsningen på problemet vil blive fundet på vejen til en europæisk kollektiv sikkerhedsarkitektur, påpeger Grusjko.

/ritzau/Itar-Tass