Rusland venter fredsforhandlinger om Syrien inden længe

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

FN's fredsforhandlinger mellem de stridende parter i Syrien skal planmæssigt begynde i Genève mandag 25. januar.

Men bliver forhandlingerne forsinket en dag eller to "vil det ikke være Jordens undergang". Det siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium onsdag ifølge Reuters.

- Deadlines skal selvfølgelig overholdes (...) Men vi anerkender, at det er en vanskelig proces (...) Vi er dog også nødt til at bevare presset og bevæge os fremad, siger talsmand Mark Troner.

Udtalelsen kommer kort tid efter, at FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, i et interview med CNN siger, at han først på søndag kan vide med sikkerhed, om forhandlinger begynder mandag, som det hidtil har været planen.

- Jeg tror på, at vi kan indlede fredsforhandlingerne - muligvis ikke lige 25. januar - men vi er nødt til at opretholde presset og bevare momentum, siger han.

Samtidig mener han ikke, at Rusland, som er tæt allieret med Syriens præsident, Bashar al-Assad, har nogen interesse i at forblive en del af konflikten i særlig lang tid endnu.

- Og på trods af deres uenigheder er Iran og Saudi-Arabien formentlig også klar over, at tiden er inde til at forsøge at finde en politisk løsning i Syrien, siger Staffan de Mistura.

Tidligere onsdag afviste Ruslands udenrigsminister efter et møde med sin amerikanske kollega, John Kerry, i Zürich, at fredsforhandlingerne vil blive udskudt til februar.

- Vi har ikke tænkt os at flytte forhandlingerne til februar. Vi er sikre på, at forhandlingerne vil begynde i løbet af de næste par dage, sagde Sergej Lavrov ifølge AFP.

Ved samme lejlighed fortalte han, at Rusland er parat til at arbejdere tættere sammen med den amerikanskledede koalition om at levere nødhjælp til de krigshærgede områder inde i Syrien.

Efterfølgende forlangte Frankrig og USA, at russerne stopper med at bombe de syriske oppositionsgrupper, der kæmper mod regeringsstyrkerne i Syrien.

/ritzau/