Ruslands Lavrov beskylder EU for at afpresse Ukraine

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

Mens EU's udenrigsministre gør klar til at mødes i Bruxelles torsdag eftermiddag om situationen i Ukraine, så fordømmer den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i hårde vendinger EU's overvejelser om sanktioner mod det uroplagede land.

- EU overvejer at indføre sanktioner, og samtidig kommer de til Kijev på missioner uden at være blevet inviteret, siger Sergej Lavrov.

- Sådanne handlinger minder om afpresning, siger udenrigsministeren på en pressekonference i Bagdad, hvor han i øjeblikket opholder sig.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), går sammen med flere af sine EU-kolleger ind for, at EU indfører sanktioner som indrejseforbud og indefrysning af bankkonti for personer med ansvaret for urolighederne i Ukraine.

Onsdag meddelte USA, at der var indført indrejseforbud mod 20 ukrainske embedsmænd, som USA anser for ansvarlige for at have givet ordrer til overtrædelse af menneskerettighederne.

EU's udenrigsministre overvejer lignende sanktioner forud for det ekstraordinære møde torsdag eftermiddag efter de seneste dages voldsomme kampe i Kijev.

Men det møder kritik fra russerne. Talsmand for det russiske udenrigsministerium Alexander Lukashevich siger, at sanktioner er "uretmæssige" og "kun vil forværre konfrontationerne i Ukraine".

Demonstrationerne i Kijevs gader har siden tirsdag kostet mere end 50 mennesker livet, mens mere end 1000 mennesker er blevet såret.

Vrede ukrainere har protesteret mod regeringen siden Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, i november vendte ryggen til en samarbejdsaftale med EU for i stedet at underskrive en handels- og låneaftale med Rusland.

/ritzau/Reuters