Ruslandsekspert: EU-sanktioner er langtfra tandløse

Skrevet af admin

07/03/2014

Mest læste i dag

Det er endnu ikke omfattende sanktioner, der rammer Rusland fra både USA og EU. Men de har alligevel mærkbare konsekvenser, vurderer lektor og ruslandsekspert ved statskundskab ved Aarhus Universitet, Mette Skak.

- De befinder sig i en økonomisk krise. Det er bestemt ikke gratis for dem. Nu begynder det virkelig at bide, at de møder modvilje internationalt. Det kan de ikke holde til, for der er ikke så mange egentlige vestlige investeringer i Rusland, siger hun til Ritzau.

EU's ledere har torsdag på et ekstraordinært topmøde besluttet at suspendere forhandlinger med Rusland om visumliberalisering og en ny samarbejdsaftale som straf for "Ruslands uprovokerede brud på Ukraines suverænitet" på Krim.

Også USA indfører visabegrænsninger og indefryser værdier, som navngivne russere og Krim-borgere måtte have deponeret i USA.

Ifølge Mette Skak hører sanktionerne ikke til de mest slagkraftige, men hun understreger samtidig, at de heller ikke er ligegyldige.

- Mange vil sige, at det ikke betyder noget som helst, og at det smager alt for lidt af et magtens sprog, som (præsident, red.) Putin kan forstå, men det er jeg ikke sikker på. Det er ikke så tandløst, som man gerne vil gøre det til, siger hun.

- Der er meget stor samhandel med Rusland, og flere EU-lande har meget stor omsætning på det russiske marked, men Rusland er endnu mere afhængig af EU-markedet end omvendt på grund af den meget store russiske indtjening på energieksporten til EU-området.

- Det er over halvdelen af Ruslands eksportindtjening, der netto stammer alene fra gasleverancerne til EU-området. EU's ultimative våben er derfor at sløjfe aftalerne om gasleverancer, for det vil ramme meget hårdt, uddyber Mette Skak.

Visumspørgsmålet er dog centralt, fordi det har været et af de vigtigste punkter for Rusland i mange år. Landet har presset på for, at russiske borgere kan rejse ind og ud af EU, men det er der altså indtil videre sat en stopper for.

Ruslandseksperten peger samtidig på, at det er klogt af EU at "tilpasse sanktionerne til omfanget af vold på Krim-halvøen", fordi Rusland ikke har løsnet et skud.

Hun regner dog med, at der kommer mere skrappe sanktioner, hvis blodet begynder at flyde, som det gjorde i Kijev, hvor op mod 100 mennesker for to uger siden mistede livet i voldsomme sammenstød.

/ritzau/