Russere marcherer på årsdag for drab på Boris Nemtsov

Skrevet af admin

27/02/2016

Dagens topnyheder

Præcis et år efter drabet på oppositionsleder Boris Nemtsov gør tusindvis af russere sig klar til at deltage i en mindemarch gennem centrum i Ruslands hovedstad, Moskva.

Kreml-kritiske aktivister har ifølge nyhedsbureauet AFP opfordret almindelige russiske borgere til at deltage i marchen lørdag 27. februar.

Inden mindemarchens begyndelse lægger folk blomster og lys på den bro tæt på Kreml, hvor den 55-årige Nemtsov blev ramt i ryggen af fire dræbende skud, da han efter et restaurantbesøg spadserede hjem sammen med sin ukrainske veninde.

Den amerikanske ambassadør i Moskva, John Tefft, var blandt dem, der mødte op ved broen for at lægge en krans med et bånd med påskriften "fra det amerikanske folk".

Drabet på Nemtsov var det mest højprofilerede politiske attentat i Rusland, siden den tidligere KGB-agent Vladimir Putin kom til magten 16 år tidligere.

Dagen før årsdagen for drabet foreslog parlamentsmedlem Dmitrij Gudkov, som selv er i opposition til præsident Vladimir Putin, at de 450 medlemmer af Dumaen, underhuset i det russiske parlament, holdt et minuts stilhed for Nemtsov.

Men kun én politiker var ifølge nyhedsbureauet Reuters villig til at være med til at mindes den dræbte politiker.

Kreml har kaldt drabet en "provokation", og Putin overtog tidligt ansvaret for efterforskningen. Fem mænd, alle var fra den oprørske region Tjetjenien, er anholdt og anklaget for drabet.

De venter nu på at blive stillet for en russisk domstol.

Men selv om lederen af Ruslands Efterforskningskomité i sidste uge sagde, at sagen nu var opklaret, så insisterer Nemtsovs familie og tilhængere på, at myndighederne ikke har fået fat i hjernen bag.

De peger både på Tjetjeniens stærke mand, Putin-loyale Ramsan Kadyrov, og på Kreml.

I tiden op til drabet var Nemtsov i færd med at skaffe beviser for Moskvas fordækte udsendelse af styrker til Ukraine, og hans tidligere kolleger er overbevist om, at han blev dræbt for at sætte en stopper for det politiske arbejde.

/ritzau/AFP