Russisk anklage om OL-tyveri for milliarder

RUSLAND: Næste års Vinter OL i det sydlige Rusland bliver et af de dyreste nogensinde. En af forklaringerne er ifølge den tidligere vicepremierminister Boris Nemtsov, at russiske forretningsfolk og korrupte embedsmænd har stjålet helt op mod 170 milliarder kroner fra fonde beregnet til forberedelserne af OL, skriver Reuters.

Boris Nemtsov, som er skarp kritiker af præsident Vladimir Putin, har sammen med en anden oppositionsfigur, Leonid Martyniyuk, netop offentliggjort en rapport, hvor de anklager forretningsfolk og embedsmænd tæt på Vladimir Putin for at have beriget sig til astronomiske beløb.

»I forberedelserne til Vinter OL blev der stjålet mellem 25 og 30 milliarder dollar,« siger Boris Nemtsov ifølge Reuters.

Ifølge CBS Sports hævder Boris Nemtsov, at forskellen på de oprindelige 12 milliarder dollar, som hele OL-arrangementet var sat til at koste, og op til de 51 milliarder, som det ender på, skyldes, at fondene er blevet lænset af forretningsfolk og embedsmænd. Ifølge Nemtsov har de altså stukket mellem 25-30 milliarder dollar eller 170 milliarder kroner til side.

Anklagerne afvises ifølge BBC fra officiel russisk side, men CBS Sports citerer Boris Nemtsov for at sige, at »det er åbenbart, at Putins venner styrer forberedelserne til Vinter OL i Sochi.«

Da det blev annonceret, at Rusland ville placere Vinter OL i Sochi, blev der løftet mange øjenbryn.

Sochi ligger ved Sortehavet i et subtropisk klima og er en populær badeby, der gennem alle tiderne har tiltrukket den russiske økonomiske og politiske elite.

Ifølge oppositionslederne kunne de midler, som de hævder er forsvundet, have finansieret boliger til 800.000 indbyggere eller 3.000 kilometer motorvej.

Dagens Gossip