Russisk efterforsker vil have alle Greenpeace-aktivister bag tremmer

En russisk efterforsker sagde ifølge Greenpeace Rusland i retten, at Greenpeace mistænkes for at engagere sig i »pirateri med det formål at overtage ejendom ved at true med vold«, står der på Twitter. Dog er ingen formelt blevet sigtet.

De første fem aktivister, en russisk fotograf, en russisk Greenpeace-ekspert og tre udlændinge fra Polen, New Zealand og Canada, er blevet varetægtsfængslet frem til 24. november. Det til trods for, at eksperten nægtede sig skyldig i angreb på boreplatformen med den begrundelse, at han under hele aktionen var på skibet, »Arctic Sunriss«, hvor han talte med journalister.

Den anden russer, fotografen, citeres af Greenpeace Rusland for at sige, at »alle anklager er grundløse«, og at »mit våben var mit kamera«.

De i alt 30 aktivister, heraf fire russere og 26 internationale - en af dem en dansk kvinde - står alle til at skulle for en dommer én for én torsdag. De er blevet delt op i grupper og skal ifølge nyhedsbureauet Interfax fremstilles i seks forskellige retssale, men det står ikke klart, om de andre kendelser vil være enslydende med de første fem.

Under aktionen sidste onsdag klatrede to aktivister fra Finland og Schweiz op på Gazproms olieboreplatform, hvor de ville demonstrere mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis. De resterende blev på »Arctic Sunrise«, hvor de alle blev anholdt og tilbageholdt af russiske myndigheder, mens skibet blev trukket tilbage til land, hvor den lagde til kaj tirsdag.

Skibet er hollandsk, og Holland bad onsdag Rusland om øjeblikkeligt at slippe aktivisterne fri, har Hollands udenrigsminister oplyst i et brev til det hollandske parlament.

Russiske myndigheder skal inden torsdag aften have enten sigtet aktivisterne, løsladt dem eller have fået lov til at varetægtsfængsle dem uden sigtelser, lyder det fra Greenpeaces talsmand Aaron Gray-Block i en e-mail til AFP.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip