Russisk-europæisk Mars-mission fik vellykket start

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Europa og Rusland sendte mandag en raket på en fælles mission mod Mars. Fartøjet skal søge efter livstegn og forberede menneskets besøg på den røde planet.

Raketten, som er en del af programmet ExoMars, blev sendt op fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan.

Rumfartøjet ventes at tilbagelægge de 141 millioner kilometer til den røde planet på syv måneder, hvorefter det dels skal sende en satellit i kredsløb om Mars og dels lande et modul på planetens golde overflade.

En satellit ved navn ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) skal undersøge, hvorvidt metan i Jordens atmosfære kommer fra geologiske kilder, eller om det produceres af mikrober.

Den planlagte landing er tænkt som forstadiet til ExoMars II i 2018 eller i 2020, hvor rumfartøjet skal medbringe en robotbil, der blandt andet skal bore i planetens overflade.

Ifølge astrofysiker ved DTU Space Michael Linden-Vørnle kan missionen blive et afgørende nyt skridt for det europæiske rumagentur, ESA.

- Det er en stor begivenhed for europæisk rumfart. Det er anden gang, at Europa sender en ambitiøs mission af sted til den røde planet, men under den første mission i 2003 crashede landingsmodulet, så man aldrig fik landet på Mars, fortæller han.

ExoMars-missionen har også et dansk islæt i form af komponenter fra teknologivirksomheden Terma, der blandt andet leverer den altafgørende strømenhed til landingsmodulet.

Der er tale om en fortsættelse af ESA's MarsExpress-mission, der blev opsendt i februar 2003, og som stadig er i kredsløb om den røde planet.

/ritzau/Reuters