Russisk gaslukning fik europæiske gaspriser i vejret

Skrevet af admin

16/06/2014

Mest læste i dag

Rusland lukkede mandag for gassen til Ukraine, og det kunne øjeblikkeligt mærkes på priserne på det europæiske gasmarked.

Mandag morgen var priserne omkring otte procent højere, end da markedet lukkede i fredags. Det er den største daglige prisstigning, som Danske Bank har registreret siden begyndelsen af marts, hvor urolighederne på den ukrainske halvø Krim eskalerede, siger råvareanalytiker hos Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen.

Siden i har priserne justeret sig selv - mandag middag var stigningen på tre-fire procent, og da markedet lukkede var prisstigningen faldet til to procent.

- Vi har set en reaktion på det europæiske energimarked i dag (mandag, red.). Det er markedets forvarsel på, at der er noget, vi skal holde øje med, som kan ramme os, siger Jens Nærvig Pedersen til Ritzau og fortsætter:

- Når priserne stiger i Europa, vil det også presse priserne op herhjemme. Men prisstigningen i dag alene er ikke noget, som vil ryste den enkelte danskers økonomi.

Det russiske gasselskab, Gazprom, hævder at have 4,5 milliarder dollar til gode i Ukraine. Omvendt hævder ukrainerne at have penge til gode hos russerne, fordi de mener at have betalt overpriser for gassen.

Indtil videre er Europa godt rystet til en gaskonflikt. Da vinteren har været mild, og i og med, at det er sommer, er gasefterspørgslen lav, og ifølge Jens Nærvig Pedersen ligger de europæiske gaslagre i forvejen på et højere niveau end normalt.

Men, hvis situationen udvikler sig, og Rusland lukker for gassen til Europa, kommer det til at kunne mærkes - også i danske hjem.

- Hvis vi når i en situation, hvor der bliver lukket for gassen til Europa så er det noget, der godt kan gøre ondt. Det vil betyde store prisstigninger og høje elregninger. Men det er temmelig sikkert noget, som vil kunne mærkes, siger råvareanalytikeren.

Ser man bort fra forbrugerne vil det danske marked til gengæld kunne drage fordel af en prisstigning.

- Vi er så godt rustet, da vi selv producerer naturgas, og så vidt jeg ved, er vi ikke direkte afhængige russisk naturgas, siger Jens Nærvig Pedersen.

- Vi eksporterer naturgas og elektricitet. Det vil sige, vi sådan set også vil tjene penge på, at priserne stiger. Det vil gøre lidt mere ondt på forbrugerne, fordi de vil opleve en høj elregning. Til gengæld vil energieksportørerne tjene penge på det.

/ritzau/