Russisk import: EU lægger dæmper på Danish Crowns jubel

Danish Crown har måske glædet sig for tidligt, da den danske slagterigigant i sidste uge jublede over muligheden for snart at genoptage en del af sin eksport til Rusland.

Virksomheden baserede sig på skitsen til en aftale indgået mellem EU-Kommissionen og Rusland, som skulle fjerne en del af det næsten et år gamle russiske importforbud mod svinekød. Det blev indført på grund af frygt for svinepest i Europa.

EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, afviser mandag på et pressemøde efter et EU landbrugsministermøde gentagne gange, at det kan komme på tale, at EU's medlemslande laver individuelle aftaler med Rusland.

- Vi er i en svær politisk situation. Hvad end vi gør, gør vi det sammen, lyder det fra kommissæren med henvisning til den spændte situation mellem EU og Rusland omkring konflikten i Ukraine.

Landbrugskommissæren understreger, at hans departement og medlemslandene handler i overensstemmelse med EU's udenrigspolitik - og at Rusland politisk kan løsne op for situationen for landbrugsvarer ved at levere fremskridt i Ukraine.

Hogan bliver bakket op af landbrugsminister Janis Duklavs fra Letland, der som EU's formandsland taler på vegne af de 28 medlemslande.

- Alle medlemslandene er enige om, at vi er nødt til at handle samlet og i solidaritet, siger Duklavs.

Men ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S), som også deltog i landbrugs- og fiskeriministermødet, er individuelle aftaler ikke helt taget af bordet.

- Der er enkelte lande, som kan lave aftaler, hvis man ellers lever op til de krav, der nu er fra Ruslands side, siger han og fortsætter:

- Det er selvfølgelig blevet understreget i dag, at det ikke er noget, man gør uden om EU eller ved siden af EU. Det er noget, man selvfølgelig gør i tæt kommunikation med EU-Kommissionen.

Landbrugskommissæren understreger, at der ikke er en færdig aftale med Rusland.

Det russiske importforbud mod svinekød fra EU blev indført i februar sidste år.

Det er således teknisk set ikke del af den mere omfattende russiske embargo mod landbrugsvarer fra EU, som blev indført i august som svar på EU's sanktioner mod Rusland.

I 2013 eksporterede Danmark fødevarer til Rusland for 4,3 milliarder kroner - her udgjorde svinekød omkring 2,1 milliard.

/ritzau/

Dagens Gossip