Russisk kampfly flyver helt tæt på USA-skib i Østersøen

Skrevet af admin

14/04/2016

Mest læste i dag

To russiske kampfly har mandag og tirsdag været meget tæt på et amerikansk krigsskib i Østersøen, oplyser USA's militær.

Flyvningerne bliver af amerikanerne betegnet som simulerede angreb, og en unavngiven kilde beskriver episoderne som den mest aggressive adfærd i nyere tid.

Det amerikanske forsvar har lagt billeder op, hvor man kan se, hvor tæt på skibet flyene rent faktisk er kommet.

Ifølge BBC var et af kampflyene på et tidspunkt kun ni meter fra den amerikanske destroyer USS Donald Cook.

De russiske Sukhoj Su-24-flys gentagne forbiflyvninger var desuden så tæt på vandet, at det skabte ekstra bølger i Østersøen. Ifølge en militærkilde var der ingen synlige våben på flyene, som i alt kom i nærheden af det amerikanske flådeskib 11 gange.

- De forsøgte at få fat i dem på radioen, men de svarede ikke, siger militærkilden ifølge Reuters.

Foruden flyene var også en russisk helikopter forbi USS Donald Cook syv gange, hvor den angiveligt tog billeder.

Ifølge amerikanerne befandt skibet sig i internationalt farvand. Det nærmeste russiske territorium ligger omkring 70 sømil væk i form af Kaliningrad, der er en russisk eksklave mellem Litauen og Polen.

Flyvningerne giver associationer tilbage til den kolde krig, hvor det flere gange var ved at gå galt i lignende episoder. Det førte til en aftale i 1972 mellem USA og Sovjetunionen, hvor formålet var at undgå farlige interaktioner til søs.

I Det Hvide Hus kritiserer man de russiske flyvninger.

- Denne episode er i fuldstændig uoverensstemmelse med de professionelle normer for militær, der opererer i nærheden af hinanden i internationalt farvand og i internationalt luftrum, siger talsmand Josh Earnest.

Rusland har ikke kommenteret hændelserne.

/ritzau/Reuters