Russisk parlamentsformand udelukker krig mod Ukraine

Skrevet af admin

07/03/2014

Dagens topnyheder

Formanden for det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, understreger, at Rusland på ingen måde har planer om at gå i krig med Ukraine.

- Det er sludder og vrøvl og overhovedet ikke i overensstemmelse med vores intentioner og den empati, vi føler for det ukrainske folk, siger Valentina Matvijenko, dagen efter at EU og USA med forskellige tiltag har straffet Rusland for sin fremfærd på Krim-halvøen.

- Vi er fuldt og helt overbeviste om, at det aldrig vil komme til en krig mellem to brodernationer, tilføjer hun efter et møde i Moskva med Krims lokale parlamentsformand, Vladimir Konstantinov.

Med Matvijenko i spidsen gav Føderationsrådet i Moskva sidste weekend præsident Vladimir Putin grønt lys til at gribe militært ind på Krim "for at normalisere situationen" på den autonome ukrainske halvø, hvor 60 procent af indbyggerne er etniske russere.

Og det russiske overhus bakker nu op om torsdagens kontroversielle beslutning fra lokalparlamentet på Krim, der ønsker halvøen indlemmet i Rusland og af samme grund holder en folkeafstemning om ni dage.

Valentina Matvijenko mener, der er tale om en historisk beslutning.

- Krims parlament har som lovlig myndighed uden tvivl retten på sin side. Det er folkets suveræne ret at bestemme over deres egen fremtid, siger parlamentsformanden fra Putins parti Forenede Rusland. nbsp;

Og hvis de to millioner indbyggere på Krim på næste søndag stemmer for at løsrive sig fra Ukraine, kan de regne med Føderationsrådets opbakning, lover hun ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.

Krims parlamentsformand mener, at det ikke kun er indbyggerne på halvøen, der ønsker at blive en del af Rusland.

- Jeg fik mange opkald fra de østlige regioner i Ukraine i går og fra Odessa. Mange sagde tillykke, siger Vladimir Konstantinov ifølge Itar-Tass og åbner for, at internationale observatører kan overvåge folkeafstemningen.

- Vi har intet imod at invitere observatører - de skal overvejende komme fra Rusland, siger han.

Indbyggerne på Krim skal ved folkeafstemningen tage stilling til to spørgsmål:

"Støtter du Krims tilslutning til Rusland" og "Støtter du en tilbagevenden til Krims forfatning fra 1992 og Krims status som en del af Ukraine".

/ritzau/Reuters