Russisk plan for Syrien møder modstand i oppositionen

Rusland har foreslået, at præsident Bashar al-Assad kan give slip på kontrollen med landets omdiskuterede kemiske våben for at undgå en militær straffesanktion under amerikansk ledelse.

USAs præsident, Barack Obama, sagde i en tale tirsdag nat dansk tid, at han vil forfølge det diplomatiske spor med Rusland, og han har udskudt en afstemning i Kongressen om angreb mod Syrien.

Det får nu fremtrædende medlemmer af den syriske opposition til at sige, at Ruslands forslag blot er en manøvre, der skal købe ekstra tid til præsident Bashar al-Assads styre.

Lederen af det øverste militære råd for Den Frie Syriske Hær (FSA), Selim Idriss, anklager Assad og hans russiske allierede for at lyve om deres hensigter.

»Vi opfordrer til angreb, og vi advarer det internationale samfund om, at dette regime fortæller løgne, og at løgneren Putin er dets lærer,« siger han ifølge nyhedsbureauet AFP i et TV-indslag på Al-Jazeera.

»Regimet ønsker at købe tid til at redde sig selv,« siger Selim Idriss.

Mandag mødtes den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov med sin syriske modpart Walid al-Muallem i Moskva i Rusland.

Den russiske minister opfordrede her den syriske regering til at placere kemiske våben under international kontrol og derefter få dem ødelagt.

Det er det syriske styre gået med til.

Samir Nashar fra oppositionsgruppen Syriens Nationale Koalition (SNC), siger, at det ikke er første gang, at oppositionen er blevet skuffet over det internationale samfund.

»Vi har igen og igen været desillusionerede over konstante forsinkelser i angreb, over de skiftende amerikanske positioner, og over aftaler, der er indgået, på bekostning af den syriske opposition,« siger Samir Nashar, der kalder det russiske initiativ »helt uventet«.

Frankrigs forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, sagde ifølge Al-Jazeera tirsdag, at Ruslands initiativ viste, at det militære pres fra USA og dets allierede - herunder Frankrig, der bakker op om et angreb uden mandat fra FN - havde virket.

Barack Obama sagde i sin tale tirsdag, at USA vil fastholde det militære pres på Syrien, mens det diplomatiske spor følges.

Dagens Gossip