Russisk topspions enke: Høring har afdækket sandheden

En britisk høring, som siden januar har dykket ned i den mystiske sag om drabet på den russiske eksspion Aleksander Litvinenko i London, har klaret at afdække sandheden.

Det mener hans enke, Marina Litvinenko, ifølge nyhedsbureauet AFP.

62 vidner er blevet afhørt under høringen, som er afsluttet fredag. Den endelige rapport ventes at blive offentliggjort sidst på året.

- Jeg mener, at sandheden endelig er blevet afdækket. Drabsmændene og dem, der betalte dem, er blevet afsløret, siger Marina Litvinenko fredag uden for højesteret i London.

Hun siger, at hendes mand - en prominent Kreml-kritiker - blev dræbt af russiske agenter med den russiske præsident, Vladimir Putins, godkendelse.

To russiske mænd er eftersøgt af det britiske politi for angiveligt at have forgiftet Litvinenko på Millennium Hotel i London 1. november 2006 ved at hælde det radioaktive stof Polonium-210 i hans te under et besøg i den britiske hovedstad.

Den oprørske spion døde tre uger senere. Han beskyldte inden sin død selv i en erklæring præsident Vladimir Putin for at være direkte involveret i forgiftningen.

Litvinenko arbejdede ikke kun for Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, da han var i live. Han arbejdede også for den britiske efterretningstjeneste MI6, da han blev dræbt af det yderst særegne og stort set utilgængelige radioaktive stof.

Moskva nægter at have noget med Litvinenkos død at gøre, og de to mistænkte russere afviser at have forgiftet spionen.

Marina Litvinenkos advokat, Ben Emmerson, mener dog, at Putin har ansvaret for drabet, og at motivet var en kombination af hævn og af behovet for at undgå, at der slap flere "afslørende oplysninger" om den russiske stat ud.

Advokaten mener desuden, at det stof, som dræbte Litvinenko, var meget koncentreret og rent. Og ifølge ham findes det eneste sted, som producerer stoffet af en sådan kvalitet, i Rusland tæt på Moskva.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip