Russisk whistleblower opgiver OL-deltagelse

Den russiske whistleblower Yuliya Stepanova, der medvirkede til at afsløre det omfattende, statskontrollerede dopingbrug i Rusland, har opgivet at komme til at deltage ved legene i Rio.

To gange har hun opfordret Den Internationale Olympiske Komité (IOC) til at give hende en OL-billet, så hun kunne stille op som neutral atlet, som hun tidligere var blevet lovet som en tak for sit detektivarbejde.

Det ønske har IOC - til trods for Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har sagt, at de ikke må udelukke Stepanova, blot fordi hun er tidligere dopingdømt - ikke valgt at imødekomme, og nu vil Stepanova ikke bruge flere kræfter på sagen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er skuffede over, at IOC vendte det blinde øje til de risici, som Yuliya tog ved at udstille den systematiske dopingsnyd i Rusland.

- Ved at benægte Yuliya en plads i den olympiske konkurrence sender det et signal om, at antidopingreglerne og de olympiske værdier blot er tom snak, lyder det i en erklæring fra Stepanova-lejren.

Atletikudøveren ønskede at stille op under det olympiske flag i 800 meter løb.

Natten til fredag dansk tid fik den russiske atlet ellers en håndsrækning fra CAS, vurderer Jens Sejer Andersen, der er internationale direktør i Play The Game, som arbejder for større gennemsigtighed i sport.

Her afviste domstolen en af de betingelser, som IOC havde opsat som krav til russiske udøvere, hvis de ville deltage ved OL.

Et af kravene var, at de russiske udøvere ikke måtte have en dopingdom fra tidligere. Det krav slog CAS ned.

CAS havde tidligere - op til OL i London - afvist en sådan regel, da IOC foreslog den dengang.

Ifølge Jens Sejer Andersen har IOC derfor haft særligt ét formål med at forsøge at introducere en regel, som CAS tidligere havde afvist gyldigheden af:

- Jeg tror, at når IOC indførte den her passus i deres seneste erklæring, så var det med henblik på at udelukke en eneste udøver: Yuliya Stepanova, siger han.

Den håndsrækning, som CAS-kendelsen kunne have været til Yuliya Stepanova, bliver dog næppe aktuel nu.

/ritzau/

Dagens Gossip