Rwander klager til europæisk domstol over udlevering

Skrevet af admin

06/11/2013

Mest læste i dag

Allerede få timer efter, at Højesteret har slået fast, at en 51-årig rwander, tiltalt for folkemord, kan udleveres til Rwanda, vil der ligge en fax på bordet hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Afsenderen er rwanderens forsvarsadvokat, Bjørn Elmquist, der vil tage det sidste skridt i sagen om, hvorvidt hans klient skal udleveres.

- Om ganske få timer sender vi en fax til Menneskerettighedsdomstolen og indbringer en klage om, at min klients rettigheder efter en række konventioner er overtrådt, siger han til Ritzau.

Elmquist mener, at Højesterets beslutning er forkert. Han vil sammen med sin klient klage over uretfærdig rettergang i sagen om udlevering af rwanderen, der er tiltalt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden i sit hjemland.

Højesteret har i en kendelse onsdag afgjort, at Justitsministeriet kan udlevere den tiltalte til retsforfølgelse i Rwanda, præcis som Østre Landsret og Retten i Roskilde tidligere har besluttet, men der er ifølge Elmquist flere problemer med afgørelsen.

- Han har ikke fået en retfærdig rettergang, har ikke haft adgang til effektive retsmidler og har fået afslag på at løfte bevisbyrden ved at indkalde vidner. Derudover er der overhængende risiko for, at han vil blive udsat for tortur i Rwanda, siger advokaten.

Den 51-årige rwander har boet med sin familie på Midtsjælland. Han blev anholdt i december 2010 og derefter varetægtsfængslet.

Tiltalen i hjemlandet går på, at manden, der er etnisk hutu, i 1994 gav ordre til at dræbe hundredvis af tutsier. Han skulle have dirigeret en ungdomsmilits og beordret de unge til at dræbe tutsier, "hvor de end mødte dem".

Ifølge forsvarsadvokaten er der stor risiko ved at udlevere den 51-årige til sit hjemland.

- Når man er tiltalt for at have begået folkedrab, bliver man ikke behandlet ordentligt, siger min klient. Han vil blive torteret og er dømt på forhånd. Styret mener, at han er en stor folkefjende, siger Bjørn Elmquist.

Højesteret skriver dog i kendelsen, at den ikke har "grundlag for at antage, at den 51-årige ved udlevering til Rwanda vil få en behandling, der vil udgøre en åbenbar tilsidesættelse af retten til en retfærdig rettergang".

Rigsadvokaten vil modtage en kopi af klagen, hvor rwanderen med sin advokat både beder om at udsætte udleveringen, indtil Menneskerettighedsdomstolen har taget stilling i sagen, og at omstøde beslutningen om udlevering.

/ritzau/