Rygestop kan udløse stofskifteproblem

Når den sidste cigaret er slukket, og man har startet sit rygestop, så døjer mange danskere med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og vægtøgning.

Disse gener kan være et symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin, viser nye forskningsresultater fra Aalborg Sygehus.

- I vores undersøgelse kunne ca. 85 pct. af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte, der opstod inden for to år efter et rygestop, tilskrives rygestoppet. Om patienterne havde røget i 2, 10 eller 20 år gjorde ingen forskel. Rygning er dog så livsfarligt, at det under alle omstændigheder er vigtigt at holde op, siger seniorforsker og speciallæge i endokrinologi Allan Carlé og overlæge dr.med. Peter Laurberg fra afdelingen for stofskiftesygdomme på Aalborg Sygehus.

På baggrund af undersøgelsen opfordrer Allan Carlé og Peter Laurberg alle praktiserende læger, og personer der for nyligt er stoppet med at ryge, til at være opmærksomme på symptomerne.

- Mange tilfælde bliver opdaget alt for sent. Mange går rundt i flere måneder, og har det dårligt, og ender måske med at blive sygemeldt. Der skal kun en simpel blodprøve til at stille diagnosen, og det er på ingen måde en sjælden sygdom. Er man ikke opmærksom på symptomerne, får man måske lyst til at ryge igen, fordi man har det så dårligt. Det ville jo være den værste konsekvens, siger Allan Carlé.

Kroppen får så mange kemikalier ind fra tobakken når man ryger, og et pludseligt rygestop får immunsystemet til at blive meget aggressivt over for skjoldbruskirtlen.

- Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op, typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man så pludselig holder op, angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, og stofskiftet falder drastisk, siger Peter Laurberg.

Typiske symptomer på lavt stofskifte:

Træthed, kuldskærhed, koncentrationsbesvær, vægtøgning, forstoppelse, tør hud, menstruationsforstyrrelse, væskeophobning, dårlig hukommelse og langsom puls. Desuden øger lavt stofskifte risikoen for graviditetskomplikationer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip