S åbner for at bygge endnu mere på kysten

Regeringen har netop udpeget 10 projekter med hoteller, badelande og restauranter på kysten. Men 15 ekstra projekter skal også have tilladelse, hvis det står til V-regeringen. Og det er Socialdemokraterne åbne for at se på.

Det siger Socialdemokraternes miljøordfører, Maja Panduro. Hun tager dog det forbehold, at Socialdemokraterne endnu ikke har set, hvilke kriterier V-regeringen vil opstille for de 15 nye projekter.

- Socialdemokraterne går åbent ind til alle forhandlinger, vi bliver inviteret til. Men det er klart, at det også sker med åbne øjne.

- Vi har brug for at se et forslag fra regeringen, før vi kan tage stilling til det. Og det har vi fået lovning på at se, siger Maja Panduro.

Det var under den tidligere Socialdemokratisk ledede regeringen, at forsøgsordningen med 10 projekter blev udtænkt. Men først nu er de 10 projekter altså blevet udpeget.

Allerede dengang var der dog hård kritik fra Danmarks Naturfredningsforening. Foreningen advarede om, at forsøgsordningen ville være en glidebane mod endnu flere byggerier på kysterne.

Det afviste daværende miljøminister for Socialdemokraterne Kirsten Brosbøl dog:

- For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur, sagde Kristen Brosbøl blandt andet.

Ifølge Maja Panduro vil Socialdemokraterne fortsat værne om, at de nye byggerier på en gang skal kunne levere et markant løft i turismen og visuelt være i "harmoni" med naturen. Men hun er åben over for at se på regeringens udspil.

Spørger man Socialdemokraternes tidligere regeringspartner, De Radikale, bør foden dog sættes ned nu:

- Socialdemokraterne må selv afgøre deres politik. Men vi kommer ikke til at være med i mere end de 10 projekter i forsøgsordningen.

- Ordningen skal ikke skal bruges til at åbne op for nye byggerier, så det bliver en glidebane mod sommerhusområder på kysterne, som jeg hører ministeren sige, siger Ida Auken.

Maja Panduro fastholder også, at der er tale om en "forsøgsordning", selvom hun nu åbner for at udvide den.

Spørgsmål: Du bliver ved med at tale om, at det er en forsøgsordning. Men hvis det slår fejl, så kan man vel ikke stoppe projekterne, som koster flere milliarder kroner?

- Det er en forsøgsordning, og den skal evalueres om fem år.

Spørgsmål: Hvis evalueringen ikke går godt, bliver feriecentrene så pillet ned?

- Det er klart, at vi har en begrundet formodning om, at det er en god idé at lave de her forsøg. Ellers havde vi ikke gjort det.

- Grunden er, at vi har set i vores nabolande Norge og Sverige, at man har kunnet lave projekter, som passer ind i den natur, de er i, og som gør det mere attraktivt at besøge naturen, siger Maja Panduro.

/ritzau/

Dagens Gossip