S advarer mod prioriteringsinstitut

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Læger i Danmark kan foreløbig kigge langt efter et institut, der skal hjælpe med at prioritere, hvilke patienter de skal behandle.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, afviser et forslag fra radikale regionsrådsmedlemmer og lægelige eksperter om at nedsætte et prioriteringsinstitut, der skal beslutte, hvilke medicinske behandlinger sygehusene skal tilbyde.

- Vi betaler meget skat i Danmark, og derfor har vi en forventning om at få den bedste behandling, hvis vi bliver syge.

- Jeg tvivler på, at der vil være en forståelse i befolkningen for, at der er visse typer medicin, vi ikke har råd til, siger han til Ritzau.

Forud for Danske Regioners generalforsamling torsdag lyder det advarende fra regionerne, at udgifterne til sygehusmedicin løber løbsk.

Fortsætter væksten, fordobles de nuværende udgifter på syv milliarder kroner til 13-14 milliarder om fem år.

På den baggrund foreslås det at etablere et prioriteringsinstitut, sådan som det findes i blandt andet England.

Men den model vil ifølge Flemming Møller Mortensen ikke alene møde modstand i befolkningen.

Den risikerer også at inddele patienter i to hold, hvor de, der har råd, køber en forsikring, der kan betale for den medicin, som et prioriteringsinstitut ud fra en økonomisk betragtning har fravalgt.

- Vi vil se private sundhedsforsikringer, som dækker den type medicin, som i øjeblikket dækkes over skatterne. Det passer dårligt til et velfærdssamfund som det danske, hvor alle får en lige behandling, siger Flemming Møller Mortensen.

Men han medgiver, at regionerne er presset økonomisk.

- Men når regionerne går ud, som de gør i øjeblikket, skyldes det også en bevidst strategi, fordi vi om få uger skal forhandle en ny økonomiaftale, siger Flemming Møller Mortensen.

Derimod er SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, positiv over for at nedsætte et institut. Hun siger til Ritzau, at regionerne tvinges til at indkøbe dyr medicin, fordi de med de nuværende regler ikke må vægte prisen.

- Det betyder, at der er patienter, som får utrolig dyr medicin, der kun forlænger deres liv med en uge og måske tilmed har store bivirkninger.

Vi kunne få langt mere sundhed for pengene, hvis industrien blev presset på prisen. Det kunne et prioriteringsinstitut medvirke til, siger hun.

/ritzau/