S bekymret over kommunes håndtering i plejefamilie-sag

»Det er bekymrende, at det her kan finde sted. Man får ondt i maven af at se videoen, derfor skal det også klarlægges, hvad der er sket, ikke mindst med tanke på de andre børn« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Videoen viser et plejebarn komme op at skændes med sin plejemor. I løbet af videoen begynder plejemoren at råbe til barnet højlydt - nærmest skrigende - ind i hovedet, og hun tager på et tidspunkt fat i barnet, der græder.

»Det er sagkundskaben, der skal vurdere den her sag. Vi skal ikke alle sidde og være sagsbehandlere,« siger Maja Panduro.

Benny Andersen formand for Socialpædagogerne mener, at politikerne har et stort ansvar.

»Man har prioriteret at bruge familieplejen mere, og hvis man vil det, så har man sørendanseme et ansvar, og det er der, politikerne svigter,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og peger på, at der i Barnets Reform fra 2010 blev lagt op til mere familiepleje.

Men fundamentet for en god familiepleje mangler, fordi samarbejdet mellem plejefamilierne, og kommunerne halter gevaldigt, mener Benny Andersen.

»Der skal føres tilsyn med familieplejen. Samtidig er kommunen jo også ansvarlig for, at plejefamilierne har de nødvendige kompetencer og faglighed,« siger han.

Maja Panduro mener, at Folketinget med tilsynsreformen - der blev vedtaget af samtlige partier - har gjort op med for ringe tilsyn og dermed taget et ansvar.

»Vi har netop fra regeringens side ønsket, at der gennemføres omfattende tilsyn, så vi undgår de her grimme sager,« siger hun og henviser til reformen fra 2012, der betyder, at der fra årsskiftet vil være fem socialtilsyn, som kontrollerer kommunernes anbringelsessteder.

Enhedslisten, der selv er med i reformen, ser gerne, at der laves yderligere initiativer.

»Der har manglet fokus på barnets tarv. Der mangler en minimumsstandard, ligesom der er på folkeskoleområdet,« siger Rosa Lund (Ø), ordfører for uddannelse, daginstitutioner og familiepolitik, til TV2 News.

Om videoen, der for alvor har sat gang i debatten om familiepleje, siger Odense Kommunes børne- og familiechef, at der nu vil blive ført skærpet tilsyn, men at der ikke er nogen grund til at opsige plejefamilien.

»Desværre sker det jo både på institutioner og i plejefamilier, at personalet mister besindelsen. I de tilfælde gælder det om at give de berørte parter de rigtige redskaber til at komme videre. Blandt andet gør vi meget ud af at uddanne vores medarbejdere i konfliktnedtrapning,« siger Lone Tue Hansen, børne- og familiechef i Odense Kommune, til TV 2.

Dagens Gossip