S-borgmestre om flygtningelandsbyer: Vi sikrer os tid

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Flygtningestrømmen kalder på konkrete løsninger, som hurtigt kan iværksættes, for tiden er knap, når de mange nye skal have et nyt sted at bo.

Socialdemokraterne er tilhænger af flygtningelandsbyer som svar på den store bolignød, da de kan oprettes hurtigt og dermed fungere som buffer for en mere permanent løsning.

På et pressemøde i Horsens præsenterede S-formand Mette Frederiksen - flankeret af fire socialdemokratiske borgmestre - en plan med ni punkter til bedre integration af flygtninge.

Herunder var forslaget om flygtningelandsbyer, som før har været på tale. Og spørger man borgmestrene, som står med den konkrete opgave, giver den løsningsmodel god mening.

- Flygtningelandsbyerne er en måde, hvor vi sikrer os tid til en forberedelse af udslusningen til kommunerne og en kompetenceafklaring, så udslusningen kan blive succesfuld.

- Tanken er, at bufferen skal gøre det muligt for kommunerne at etablere ordentlige boliger, siger Thomas Gyldal Petersen, socialdemokratisk borgmester i Herlev.

Ifølge S-formanden er den væsentligste forskel på Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis forslag til landsbyerne, at sidstnævnte ønsker at "internere", mens Frederiksens parti vil integrere de mange flygtninge.

Horsens' borgmester, Peter Sørensen (S), er enig i, at kommunerne har brug for en buffer.

- Hvis vi skal skabe plads til flygtningene, så har vi brug for lidt luft. Jeg mener, at flygtningelandsbyer kan være den buffer, vi har brug for, siger han på pressemødet.

Forslaget om flygtningelandsbyer bliver dog ikke konkretiseret yderligere, da det ifølge Mette Frederiksen ville være "tudetosset" at have en færdig plan for, hvordan en løsningsmodel kan se ud, da det skal foregå i samarbejde med de enkelte kommuner.

I planen står der, at "landsbyerne skal opføres i ordentlig kvalitet med skole til børnene og mulighed for at arbejde uden for landsbyen. Det skal selvsagt være muligt at leve et aktivt liv".

Formanden vil ikke afvise, at der kan blive tale om at opføre egentlige skoler i forbindelse med etableringen af flygtningelandsbyer.

På spørgsmålet om, hvor længe der skal være flygtningelandsbyer, siger formanden, at "det afhænger af, hvordan tingene udvikler sig".

/ritzau/