S: De borgerlige vil særbehandle Danske Bank

På sin blog på business.dk beskylder Benny Engelbrecht de Venstre og De Konservative for at tage mere hensyn til Danske Bank end samfundets interesser som helhed.

Ifølge Engelbrecht er det udelukkende Danske Bank, der offentligt har kritiseret de skærpede kapitalkrav til landets store finanskoncerner. Resten af sektoren har derimod vist forståelse for et behov for bedre polstring.

"Men når man kradser en smule i deres argumenter viser det sig, at det faktisk kun er én bank de vil give positiv særbehandling, nemlig Danske Bank. Det ville gøre debatten, om regulering af pengeinstitutterne langt mere reel, hvis de borgerlige partier bare sagde det ligeud," skriver Benny Engelbrecht på sin blog.

Han fremhæver, at Sydbank og Jyske Bank har erklæret sig tilfredse, og sammenslutningen af mindre pengeinstitutter på deres generalforsamling anbefalede SIFI-udvalgets (udvalget, der har set på behovet for skærpede kapitalkrav for store finanskoncerner, red.) model.

"Tilbage står alene Danske Bank der offentligt har udtalt at de synes deres kapitalkrav er lidt for høje," lyder det fra Engelbrecht.

Undren over Rohde-kritikHan undrer sig samtidig over Venstres og De Konservatives meldinger om nationalbankdirektør Lars Rohde i Berlingske Business i dag. De borgerlige beskyldte Rohde for utidig indblanding i den politiske debat om bankernes kapitalkrav tidligere på ugen.

Som formand for de finansielle overdommere i Det Systemiske Risikoråd kom Lars Rohde tidligere på ugen med en henstilling til regeringen om at fremsætte et lovforslag, der vil betyde en relativ hurtig indfasning af strengere kapitalkrav.

"Det Systemiske Risikoråd er nedsat til at give uvildig rådgivning. Hvis de allerede ved Risikorådets første henstilling, beskylder rådet for at være politiserende, er det dybt undergravende for det system, som de selv har været med til at oprette. Det er dybt problematisk at komme med sådanne beskyldninger, og jeg tror, at der er nogle borgerlige ordførere, der trænger til en sommerferie," siger Benny Engelbrecht til Berlingske Business.

Skal ikke være EU-duks

Venstre og De Konservative vil vente med at gennemføre skrappere regler for de største finanskoncerner, indtil hovedparten af EU-landene har indført lignende regler. Danmark skal med andre ord ikke være EU-duks, men derimod "vente med de nye regler og i stedet lægge os i slipstrømmen af de store lande omkring os," som Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, udtrykker det.

Både Kim Andersen og De Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, vurderede i Berlingske Business, at "Danmark har fået en nationalbankdirektør, der ofte og gerne udtaler sig meget politisk."

"Han (Lars Rohde, red.) kan se, at der er politisk uenighed om sagen, og han kan se, at de borgerlige partier ikke er enige med regeringen. Og så bliver han alligevel ved med at komme med en masse udtalelser om det her," sagde Brian Mikkelsen.

Klik her hvis du vil læse hele bloggen.

 

Dagens Gossip