S: Det gavner forsvaret at undersøge Irak-sag

Forsvaret har mindst af alle en interesse i, at Irak-krigen ikke undersøges, fordi regeringen har lukket Irak-kommissionen. Regeringen bør undersøge, hvad der er sket med de irakiske fanger, hvis den ikke vil genåbne kommissionen.

Det mener Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

- Det er til skade for alle parter, og ikke mindst for forsvaret. Jeg har generelt stor tillid til danske myndigheder. For forsvarets skyld er det klogt at få sagen undersøgt til bunds. Det er også til gavn for en ordentlig samfundsdebat, siger Henrik Dam Kristensen.

Et notat fra forsvarets undersøgelsesgruppe, Taskforce Irak, som Politiken har fået aktindsigt i, viser, at en elektronisk database om, hvordan danske soldater i Irak-krigen udleverede fanger til britiske soldater og irakiske myndigheder, er væk.

- Det vil altid være et problem, når ting forsvinder hos offentlige myndigheder, siger Henrik Dam Kristensen.

Spørgsmål: - Er det et problem, fordi det er beskrevet, at irakiske fanger, som danske soldater udleverede, ikke blev behandlet efter internationale konventioner?

- Nej. Men dét, at man kan stille spørgsmålet, viser, at det var klogt at få det undersøgt til bunds. Lige præcis irakiske fanger var Lars Løkke Rasmussen meget optaget af, sidst han var statsminister, siger Henrik Dam Kristensen.

Han afviser borgerlige partiets beskyldninger om, at den tidligere S-R-SF-regering kun nedsatte Irak-kommissionen for at genere forgængerne i VK-regeringen og Dansk Folkeparti, som i marts 2003 vedtog at gå med i Irak-krigen på USA's side.

- Det er ikke korrekt. Det er en afgørende del af danmarkshistorien. Der er behov for en tilbundsgående undersøgelse af, hvorfor beslutningen blev truffet, og hvad der skete undervejs, siger Henrik Dam Kristensen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip