S: Dybt bekymrende asylforslag fra EU-Kommissionen

EU-Kommissionen har ikke mange støtter i Danmark, efter at kommissionen onsdag fremlagde et bud på et nyt EU-asylsystem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fastslået, at Danmark ikke er tilhængere af noget obligatorisk kvotesystem. Kort efter sagde blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, blankt nej til EU-Kommissionens forlag.

Og også fra Folketingets største parti, Socialdemokraterne, lyder der kritik.

Socialdemokraternes medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose siger i en skriftlig kommentar, at kommissionens meddelelse onsdag bekymrer hende "ganske meget".

- Kommissionens løsninger lægger op til obligatoriske flygtningekvoter, uanset hvordan man vender og drejer det. Det vil sætte Danmark under hårdt pres, siger Schaldemose og tilføjer:

- Jeg deler holdningen om, at Danmark ikke skal være en del af en obligatorisk kvotefordeling, men konsekvenserne ved at stå uden for er også skræmmende.

- Regeringen må på ualmindeligt hårdt arbejde for at sikre Danmarks interesser i denne sag, siger Christel Schaldemose.

Hun mener, at det er svært at se Danmarks rolle i forslagene, hvis det skulle lykkes EU-Kommissionen at samle opbakning til en af de to overordnede modeller.

I den ene model lægger kommissionen op til at supplere Dublin-forordningen med en fordelingsnøgle, så det i krisesituationer ikke er det første ankomstland, der skal beholde asylansøgeren. De skal i stedet kunne fordeles til andre lande.

Hvis migrationsforskerne har ret, så står Europa dog i en permanent flygtningekrise fra nu af. Dermed vil forslaget formentlig ikke blive et midlertidigt tiltag, men en permanent ordning.

EU-Kommissionens anden model er mere vidtgående og vil indebære, at EU simpelthen fordeler alle asylansøgere i EU efter en helt fast fordelingsnøgle.

Det er vanskeligt at se opbakning til nogen af forslagene blandt EU-landene, mener Christel Schaldemose.

- Jeg tror, at EU-Kommissionen vil opdage, at det bliver svært at ændre Dublin-systemet, uanset hvilken af de to modeller, de vil lægge sig fast på, siger hun.

Dermed står landene i et dilemma. For de nuværende Dublin-regler har også længe "spillet fallit".

- Vi kan ikke fortsætte med det nuværende system, hvor vi ikke har styr på registreringen af flygtninge og dermed reelt ikke ved, hvem der faktisk opholder sig i EU, siger Christel Schaldemose.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip