S efter væksthug: Regeringen har haft bind for øjnene

Den økonomiske vækst i Danmark bliver formentlig ikke 1,9 procent i år som hidtil ventet, men kun 1,1 procent, lyder regeringens forudsigelse i en netop offentliggjort prognose.

Men selv om regeringen begrunder sin nedjustering med, at der er kommet nye oplysninger frem siden december, hvor den tidligere prognose blev offentliggjort, mener Socialdemokraterne, at regeringen burde have set det komme.

- Man har taget bind for øjnene og delt skattelettelser ud, mens økonomien var på vej i den gale retning, skriver finansordfører Benny Engelbrecht (S) i en kommentar.

- Man burde ikke have lavet de skattelettelser i efteråret, for man vidste jo allerede dengang godt, at flygtningestrømmen ville vokse. Det er et klokkeklar indrømmelsessag. Man har ikke udvist rettidig omhu, mener han.

Det er tredje gang, at regeringen må nedjustere sine forventninger til den økonomiske vækst i 2016. Og allerede i december, da regeringen foretog sin anden nedjustering til de 1,9 procent, advarede flere økonomer om, at det var alt for optimistisk.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, kalder kritikken fra Benny Engelbrecht for noget af det mest absurde, han nogensinde har hørt.

- Socialdemokraterne gennemførte selv milliardstore lettelser i selskabsskatten, da de havde regeringsmagten, påpeger han.

Venstre ser skattelettelser som et redskab til at understøtte væksten, forklarer Jacob Jensen.

- Jeg ved ikke, om øgede offentlige udgifter i stedet skulle have understøttet væksten. Det synes jeg, er meget absurd, siger han.

- Og må jeg lige minde om, at samtlige gange, hvor SR-regeringen skulle fremlægge et økonomisk skøn, tog man fejl.

Dagens Gossip