S: EL mødte op med 30 krav i slutfasen

Skrevet af admin

27/11/2013

Dagens topnyheder

Enhedslisten fik tilbud på tilbud og havde utallige muligheder for at lave en aftale. Alligevel stod partiet fast på "ultimative krav" og derfor blev det ikke til noget med en rød finanslovaftale.

Sådan lyder det fra socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen, som nu optrapper kritikken af Enhedslisten.

Ifølge Jesper Petersen har regeringen holdt hele 33 formelle og uformelle møder med Enhedslisten:

- Men alligevel var det aldrig godt nok. Bare i den seneste weekend, hvor finansministeren havde bebudet, at der skulle laves en aftale, mødte Enhedslisten op med 30 krav. Til sidst kan man ikke give mere, siger Jesper Petersen i en skriftlig kommentar.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) placerer han ansvaret for sammenbruddet i de røde forhandlinger hos Enhedslisten:

- Undervejs hørte vi mest valgkampsretorik og jeg synes, det så ud som om, Enhedslisten syntes, at glasdøren til Finansministeriet var en vældig god platform for Enhedslisten til at føre kommunal valgkamp.

- Siden kom de med trusler om valg. Og der var ultimative krav. Så skal de altså ikke komme bagefter og sige, at det er regeringen, der ikke er til noget. Den holder ikke, siger Jesper Petersen.

Han undrer sig over, hvad Enhedslisten reelt fik ud af at stå fast og trække streger i sandet, "andet end muligheden for at kritisere regeringen på den mest usaglige måde".

- Vi holdt det aldrig skjult, at Venstre var en alternativ mulighed, hvis ikke de ville være med til en aftale. Og Enhedslisten fik faktisk en sidste chance. De greb den ikke. Desværre, for der var gode tiltag i vores tilbud til Enhedslisten, siger Jesper Petersen.

Enhedslisten fastholder til gengæld, at ansvaret for sammenbruddet ligger hos regeringen, som afviste at skrive ældres krav om to bade om ugen ind i serviceloven.

- Det handler om en garanti for, at midler til de ældre rent faktisk går til de ældre samt sikre et værn mod, at skattekroner går til social dumping. Jeg har svært ved at forstå, at det er Socialdemokraterne, SF og De Radikale så inderligt imod, siger Stine Brix (EL).

/ritzau/