S er stolt af dansk bidrag til Mali trods FN-kritik

Den danske chef for FN-styrken i Mali, generalmajor Michael Lollesgaard, skyder forbi, når han blandt andet kritiserer Danmark for ikke at levere de kampsoldater, han har bedt om.

Det mener Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

- Jeg synes ikke, vi har noget at skamme os over. Det er både et stærkt og flot bidrag, vi giver med et transportfly og 30 specialsoldater, siger forsvarsordføreren.

Michael Lollesgaard kritiserer de rige EU-lande for bare at sende det bidrag, der passer dem, i stedet for faktisk at levere det, som der er brug for.

Mali har været hærget af krig siden et militærkup i 2012, som blev efterfulgt af et islamistisk oprør. Danmark var blevet bedt om at sende 250 kampsoldater, som skulle beskytte forsyningskonvojer, som ofte bliver angrebet i ørkenstaten.

Men et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Alternativet, Liberal Alliance og Venstre besluttede i november at sende et Hercules-fly og 30 jægersoldater til Mali.

FN efterspurgte ikke jægersoldater, fordi Holland allerede bidrager med specialstyrker, fortæller generalmajoren tirsdag til Information.

Danmark har ikke et uanet antal soldater, som Folketinget kan sende af sted, påpeger Henrik Dam Kristensen.

- Vi giver det, vi har kapacitet til, og vi skal også være mange andre steder i verden. Forhåbentlig skal vi tilbage og ind i kampen mod Islamisk Stat, og det er måske en af de vigtigste kampe, der overhovedet findes, siger han.

- Hvis jeg skal prioritere, så må jeg sige ja: Kampen mod Islamisk Stat er en kamp, som er helt afgørende, siger forsvarsordføreren, da han bliver spurgt, om kampen mod Islamisk Stat er vigtigere end indsatsen i Mali.

Tidligere på måneden kom det frem, at USA har henvendt sig til Danmark og bedt om et yderligere militært bidrag til kampen mod Islamisk Stat.

/ritzau/

Dagens Gossip