S: EU må fordele flygtninge for at undgå grænsehegn

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

Det er afgørende vigtigt, at EU sikrer sine ydre grænser og fordeler flygtninge bedre i medlemslandene. Ellers kommer flere grænsehegn som mellem Danmark og Sverige, så fællesskabet presses mere, end det kan klare.

Det siger Socialdemokratiets EU-parlamentariker Christel Schaldemose til, at EU-Kommissionen vil præsentere et system for fordeling af asylansøgere, der indebærer, at de ikke selv kan bestemme, hvor de vil leve og bo i EU.

- Det er tydeligt for enhver, at det ikke fungerer. Vi har ikke fået stoppet tilstrømningen og fordelt dem. Konsekvensen er, at EU ikke er ved at bryde sammen, men at vi får indført grænsekontrol i alle lande, siger Christel Schaldemose.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har fredag løftet sløret for, at han i løbet af foråret vil spille ud med et forslag til en nyt system, der skal fordele asylansøgere mere retfærdigt mellem medlemslandene.

EU-Parlamentet skal behandle et forslag om at styrke de ydre grænser, efter at Tyskland i 2015 modtog over en million asylansøgere, mens Sverige modtog 160.000, påpeger hun.

- Når folk søger asyl, skal vi sikre, at alle EU-lande bidrager til af løfte byrden med at tage asylansøgere, siger Christel Schaldemose.

Det er pinligt for EU, at man har fordelt under 300 asylansøgere af 160.000 personer, påpeger hun.

SF's EU-parlamentariker, Margrete Auken, påpeger problemerne. Visegrad-landene - Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet - vil ikke have asylansøgere og slet ikke muslimer, understreger hun.

Det strider mod EU's traktater, siger Margrete Auken.

- Hvis vi tager en fair fordeling i Europa, så kan vi magte det. Der kan høre andre krav med, end hvis tur det er. Er der familierelationer? Sprog og så videre. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal klare dette, siger Margrete Auken.

Junckers forslag er yderst kontroversielt og følsomt, mener EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R).

- Der er modvilje i en lang række lande. Men det er det rigtige spor. Hvis vi skal have en fælles europæisk politik, så kan man forhåbentligt tage flygtninge frivilligt efter en fordelingsnøgle, siger han.

/ritzau/