S: EU-regler bør ikke forhindre lige fertilitetsbehandling

Der bør ikke være forskel i den fertilitetsbehandling, som kvinder og mænd kan modtage.

Sådan lyder det både fra Venstre og Socialdemokraterne, efter at Landsskatteretten har afgjort, at fertilitetsbehandling ikke kan fritages for moms, hvis årsagen er ringe sæd hos manden.

For at behandlingen kan fritages for moms skal der nemlig være en diagnose hos kvinden. Hvis kvinden ikke fejler noget, har hun ikke ret til momsfritagelse.

Og da det altså er kvinden, der modtager selve behandlingen, og ikke manden, kan han altså heller ikke fritages for moms.

Og det er ærgerligt. Men, der er bare lige det problem, lyder det fra Venstre, at de er bundet på hænder og fødder af EU-regler.

- Jeg synes, det er ærgerligt, og jeg synes, at vi bør behandle mænd og kvinder ens, når det er det samme, de fejler. Så det må vi jo prøve at ændre på hen ad vejen.

- Men lige nu kan vi ikke gøre så meget, da vi er omfattet af EU-regler. Vi kan jo prøve at præge det i EU, så vi får en lige behandling af mænd og kvinder. Men det kan jo ikke løses fra den ene dag til den anden, siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

Det er simpelthen for vagt, mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S). De danske politikere bør kæmpe med næb og klør for en ændring.

- Vi har et kæmpe stort problem med, at der bliver født for få børn i Danmark. Og derfor skal vi politisk sørge for at fjerne barrierer, der gør, at vi får færre børn.

- Jeg er meget forundret over, at både en sundhedsminister og skatteminister bare sender det til hjørne med beskeden om, at der ikke lige er noget at gøre, siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) henviser nemlig til skatteminister Karsten Lauritzen (V), som blandt siger følgende i Politiken:

- Desværre er det ikke noget, regeringen bestemmer alene, fordi momsområdet er omfattet af EU-regler, lyder det blandt andet i en mail.

Men det er ikke godt nok, mener Flemming Møller Mortensen (S).

- Vi bør have nogle ministre, der gør mere ved problemet og prøver at finde en løsning.

I Danmark kommer hvert 12. barn til verden efter fertilitetsbehandling.

På de private kliniker varierer priserne fra omkring 3000-4000 kroner for simpel insemination til op mod 70.000 kroner for en pakke med tre reagensglasforsøg plus forskellige tillægsydelser.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip