S: EU skal sende endnu flere penge til nærområderne

Det forslår ikke at sende blot én milliard euro (7,5 milliarder kroner) til nærområdet for at stoppe strømmen af flygtninge til EU. Der er brug for langt flere penge med fire millioner syriske flygtninge i Tyrkiet, Jordan og Libanon.

Det siger Socialdemokratiets EU-ordfører, Dan Jørgensen, til, at EU-topmødet vil styrke de ydre grænser.

- Lige nu er der for dårlig kontrol med EU's ydre grænser. Det skal opprioriteres. Der er overhovedet heller ikke nok hjælp i nærområdet. Derfor er det godt, at der sættes flere penge af, siger Dan Jørgensen.

- Dog mener jeg, at én milliard euro er alt for lidt. Man skal finde betydeligt flere midler, når man ser på, hvor stort budget EU har til ulandsbistand. I Libanon, Tyrkiet og Jordan belaster millioner af mennesker infrastrukturen.

Dan Jørgensen advarer om, at der kommer endnu større flygtningestrømme, hvis de tre lande bryder sammen under byrden af flygtninge.

Han vil ikke lægge hot spots - flygtningelejre, som sorterer flygtninge fra økonomiske migranter - i nærområdet ligesom Dansk Folkeparti. Hot spots skal placeres i Italien og Grækenland, som EU-topmødet besluttede, mener Dan Jørgensen.

- Det er ganske fornuftigt. Det er klart, at vi også skal hjælpe udenfor EU i samarbejde med lande i nærområdet så, at de skal kunne håndtere problemerne. Men flere mennesker vil søge, hvis man lægger asylansøgninger uden for EU, mener han.

- Så får vi - alt andet lige - langt flere asylansøgere, siger Dan Jørgensen.

Liberal Alliance er enig i at støtte nærområdet.

- EU har det helt rigtige fokus, når man nu retter over syv milliarder kroner mere til at støtte flygtningelejre og akut hjælp i Syriens nærområde, siger politisk ordfører, Simon Emil Ammitzbøll i en kommentar.

/ritzau/

Dagens Gossip