S fastholder planer om øremærket barsel

Ligestillingsordfører Rasmus Langhoff (S) fastholder, at øremærket barsel er til gavn for familien.

»Jeg forstår godt bekymringen, og det er netop derfor, at regeringen i øjeblikket arbejder på en model, der både skal sikre fædre bedre rettigheder og bedre muligheder for at tage barsel samt sikre, at øremærket barsel bliver implementeret på en måde, så der bliver taget hensyn til arbejdsmarkedets parter, så de har tid til at forhandle sig frem til nogle bedre vilkår for mænd under barsel,« siger Rasmus Langhoff (S).

Han mener ikke, at forældre behøver at frygte for en kortere samlet barselsperiode på grund af regeringens kommende lovforslag, men pointerer, at det er op til arbejdsmarkedet at sørge for, at man kan blive kompenseret for det.

»Man kan stadig selv bestemme, om man vil have 52 uger på dagpengesats. Men vi bliver nødt til at forholde os til, at der næsten ikke er nogen mænd, der benytter sig af det her, fordi arbejdsgivere forventer, at mænd ikke tager orlov. Derfor bliver vi nødt til at presse arbejdsgiverne, og det kan man blandt andet gøre ved at lovgive om øremærket barsel,« siger Rasmus Langhoff

Hos Venstre mener ligestillingsordfører Fatma Øktem (V), at undersøgelsen viser, at Venstres kritik af regeringens planer har været velbegrundet.

»Den her undersøgelse illustrerer det, som Venstre har argumenteret for længe. At øremærket barsel er en forringelse af vores i øvrigt meget fleksible barselsordning, fordi farens barsel jo ikke kan gå tilbage til moren, hvis han undlader at tage barsel af hensyn til familiens økonomi. Det giver sig selv, at det i sidste ende går ud over barnet, som må nøjes med kortere tid i hjemmet,« siger Fatma Øktem.

I modsætning til Rasmus Langhoff, som vurderer, at en lovgivning vil øge presset på arbejdsgiverne i forhold til at lave bedre aftaler om barsel til mandlige ansatte, så er både Venstre og Liberal Alliance af den holdning, at ændringen skal ske frivilligt.

»Vores udgangspunkt er, at familier selv skal have lov til at tilrettelægge barslen, og det skal de kunne gøre helt frit, fordi der netop er stor forskel på, hvordan man ønsker at indrette sig. Derfor er det også skadeligt med øremærket barsel, og jeg mener ikke, at hverken Rasmus Langhoff eller andre fra regeringen bør blande sig i, hvordan familier prioriterer økonomisk såvel som personligt,« siger Merete Riisager (LA).

Dagens Gossip