S: Flygtninge skal straks i job - selv om de ikke kan dansk

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Så snart flygtninge kommer til Danmark, skal de ud på arbejdsmarkedet. Også selv om de hverken kan forstå eller tale dansk.

Det mener Socialdemokraterne, der onsdag præsenterer et nyt integrationsudspil ved et pressemøde i Horsens. Et af elementerne er, at flygtninge skal hurtigere i arbejde.

Forslaget ligger i forlængelse af partiets parole fra valgkampen: "Kommer du til Danmark, skal du arbejde", forklarer indfødsretsordfører Mattias Tesfaye (S).

- I dag er det sådan, at man først og fremmest skal lære dansk og bagefter skal i arbejde. Vi foreslår, at man vender op og ned på det, så man først kommer i arbejde, praktik eller løntilskud og sideløbende lærer dansk, siger Tesfaye.

Han kalder det "et godt spørgsmål", hvordan man skal finde job til mennesker, der slet ikke kan dansk.

- Vi ønsker ikke, at flygtninge skal forrest i jobkøen, og så må danskerne vente. Men vi er heldigvis i en situation, hvor der bliver skabt job i Danmark. Så der er lidt at fordele af.

- Men det kan godt være, at det ikke bliver ordinær beskæftigelse det hele, men så må det være virksomhedspraktik eller løntilskudsjob. Det vigtige er, at flygtninge hurtigt bliver en del af det danske fællesskab.

Ifølge partiet skal sprogundervisningen stadig være obligatorisk, men dansk skal ikke længere være en forudsætning for at få et arbejde.

Tesfaye nævner som eksempel, at man bør kunne begynde at tage kørekort til bus, før sproget er på plads. Så skal undervisningen for eksempel foregå på engelsk, mener han.

Socialdemokraterne baserer deres forslag på erfaringer fra Slagelse og Vejle. Partiet mener, at de kommuner har været særligt succesfulde med integration, og derfor skal andre kommuner lære af dem.

- Kommunerne vil opleve det her, som om at det er mindre frit valg på alle hylder, og at Folketinget siger, at arbejde skal komme først og sproget siden, siger Tesfaye.

- Der er ikke nogen grund til, at alle 98 kommuner opfinder den dybe tallerken. Der er brug for, at Folketinget tager ansvar for, at det ikke skal være frivilligt, om andre kommuner vil lære af de steder, hvor det fungerer godt.

- Nu har vi 30-40 års erfaring med integration, og så kan det ikke nytte noget, at alle skyder fra hoften. En af de vigtigste erkendelser er, at arbejde skal man ikke vente med, siger Tesfaye.

Før folketingsvalget fremsatte den daværende S-ledede regering et lovforslag på området. Det nye udspil bygger videre på det forslag, forklarer Tesfaye.

Det lovforslag, der ikke nåede at blive vedtaget inden valget, indeholdt blandt andet et forslag om nyttejob til nyankomne flygtninge og familiesammenførte.

Socialdemokraternes udspil bliver præsenteret onsdag eftermiddag.

/ritzau/